0
Skrivet den 19 mars, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

10 absurda lagar i Kina – DEL II

Jag klurade jag på vad det finns för spännande lagar som följs och inte följs i det här landet. Det resulterade i den här listan på 10 absurda lagar i Kina. Nu kommer fortsättningen med 10 nya lagar som är minst sagt spännande. Håll i er!

11. Ät inte andra mäns fruar – avsiktligt
Det här har jag läst på en rad siter, men hittar egentligen ingen mer information om det. Lagen förbjuder alltså män att äta andra mäns kvinnor om detta sker avsiktligt. Betyder det då att en man får äta sin egen fru och om det inte var meningen… eh?

12. Du måste besöka dina föräldrar
I år tillkom en ny lag där barn måste besöka sina föräldrar eller på andra sätt underhålla dem ekonomiskt och socialt. Lyder du inte den här lagen kan du som i ett uppmärksammat fall i Wuxi dömas för tvångsbesök minst två gånger i månaden där en 77-årig moder stämde sin dotter för negligering. MotKina har tidigare skrivit en artikel om det här fenomenet. Artikeln finner du HÄR

13. Du måste vara intelligent för att gå på universitet
Enligt kejserlig lag var det uttryckt att man måste vara smart för att gå på universitet. Nu har kravet för att komma in på universitet utbytts med Gaokao-proven. Jag undrar hur man tidigare mätte mängden av intelligens och hur smart man då måste ha varit. Hm…

14. Tvång på att buga och be för förbipasserande åldringar
Enligt gammal kinesisk lag var man tvungen att buga och be till gudarna om man passerade förbi en kines med ålder över 70 år. Nu är den här lagen knappast i bruk, men då kunde man bli straffad med (förutom gudarnas onåd) piskstraff.

15. Förbjudet att spionera på era barn
I Chongqing är det sedan 2010 förbjudet för föräldrar att övervaka deras barns mobiltelefoner samt datorer. Lagens syfte är att värna om barnens privatliv. Läs mer om lagen i den här artikeln från Asiaone.

16. Hong-Kongs kvinnor är tillåtna att mörda otrogna män, men bara med sina bara händer
Det här gäller i och för sig Hong Kong, men platsar här ändå. Alltså, som jag blev lycklig när jag läste det här för första gången. Tänk om det ändå hade varit sant (!!). Det finns mycket information där ute som upplyser om diverse rättsfall där kvinnor kunnat dra nytta av den här lagen. Men till min stora förtret har jag också hittat information om att det skulle vara en urban legend. Jag utlåter dömandet till er.

17. Shanghais män är inte tillåtna att slå sina fruar med läderbälten bredare än två cm
Kommentaren i lagen utvidgar spelrummet till undantaget om frun inte ger sitt medgivande.

18. Vid trafikolycka så får de inblandade bilarna ej förflyttas innan polis tecknat av händelsen
I väst satsar vi på effektivitet. Sker en olycka rullas bilarna snabbt åt sidan för att övrig trafik så snabbt som möjligt skall kunna rulla igen. Inte i Kina. Skulle du råka ut för en olycka och vill göra rätt för dig måste du alltså stanna på plats, även om bilarna blockar hela flödet, till dess att polis nått platsen och kunnat fotografera eller teckna av händelsen.

Där var de allihop. Vad tyckte ni? Har du nya lagar och regler att lägga till på den här listan? Skriv och berätta! 

Ps. apropå spännande lagar – visste ni att i Mongoliet så går det inte att köpa alkohol på fredagar? Det är dessutom olagligt att dricka alkohol efter klockan 12 på kvällen, vilket också är tiden när alla klubbar stänger. Därför går de flesta ut redan kl 18. När vi var där i somras berättade våra kompisar att det till och med finns ett jättepopulärt tv-program som smyger omkring ute på gatorna för att filma när ungdomarna blir haffade av polisen för att de blir påkomna med alkohol efter klockan 12. Istället tar de sina bilar och möts upp bland bergen för att fortsätta festen där.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.