4
Skrivet den 4 september, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

10 absurda lagar i Kina – DEL I

lagar i kinaHär kommer alltså del 1 i ett samling av 2 i en om de 20 mest absurda lagar i Kina. Del 2 hittar du här.

1. Förare i Beijing får ej stanna för fotgängare
Ja, det här är alltså helt sant. Enligt artikel 40 i Beijings trafikregelsamling är det som till och med olagligt att göra minsta inbromsning för att invänta förbipasserande fotgängare. Gör föraren detta riskerar denne att få betala den otroliga straffsumman på 5 yuan vilket idag motsvarar exakt 5,35 svenska kr. Efter att ha bott i Beijing i 6 månader så kan jag bara säga en sak – det här förklarar så mycket…

2. Kvinnor får ej gå runt nakna i hotellrum, enbart på toaletten.
Alltså, det går ju inte att inte undra hur de verkligen kontrollerar det här, haha.

3. Ingen reinkarnation utan partiets tillåtelse
Enligt ett uttalande från den gren som hanterar religiösa affärer får buddistiska munkar i Tibet inte längre reinkarneras utan partiets tillåtelse. För att få tillåtelsen måste en lång rad av partiet angivna procedurer följas. Och jag som trodde att reinkarnation hade med religion och det oförklarliga att göra, inte alls med det politiska spelet. Läs mer om det här genom Chinadailyshow, Huffingtownpost och Quando.

4. Förbjudet att berätta om hur silkestillverkningen går till för utlänningar
Den här lagen är förvisso inte i bruk längre, men i kejserliga Kina kunde du bli torterad och till och med dödad om du förde vidare information om hur silkestillverkningen går till för utlänningar. Oups! Läs mer här.

5. Bind inte era döttrars fötter
Tidigare så bröt man flickors fötter och band dem sedan så att de skulle passa skönhetsidealet som då rådde så att fötterna skulle bli små och osynliga. Fotbindandet förbjöds under 1900-talet, men enligt MotKinas Jessicas artikel om samma ämne, fortsätter det fortfarande idag på vissa platser i Kina. Faktum är att jag faktiskt häromdagen skådade en i och för sig äldre kvinna med bundna fötter här i Kunming som stapplade fram längs med gatan. Hennes fötter kan inte varit längre än 10-15 cm långa.

6. Ge inte era barn konstiga namn
Förbjudet utökades sedan en man i Zhengzhou, Henan provinsen, 2012 velat döpa sin son till ”@.” Att ge barnet @ till namn är kanske inte lika konstigt som det låter. På kinesiska uttalar man nämligen @ ”ai ta” vilket också betyder ”älska honom.” Jag tycker det är jättefint namn, men myndigheterna var nöjda. Enligt förbudet måste nu alla otraditionella namn gå att översättas till mandarin om de skall vara giltiga enligt kinesisk lag. Läs mer om namngivnings-lagar i Kina här.

7. Hälsa alltid på ryssen
Den här lagen är knappast i bruk längre, men om du inte följde uppmaningen under 1900-talets början i nordöstra Kina ledde det till döden om man inte ärade ryssen tillbörligt med en hälsning.

8. Förbud mot att förvara mer än 1 ton fyrverkerier i en källare
Jag fattar att det finns en viss poäng med den här lagen, men seriöst… vem förvarar mer än 1 ton fyrverkerier i sin källare?!

9. Dejta inte era kollegor
Det här är i och för sig ingen nationell lag, men den är så knasig att den måste upp här ändå. Förbjudet gäller för anställda på ett internetföretag i Guangzhou där män som varit anställda mindre än ett års tid är förbjudna att dejta kollegor. Män under 25 är inte tillåtna att dejta kollegor alls, om inte kollegans lön är högre än 15000 RMB i månaden. När det kommer till kvinnor får de inte dejta kollegor om de varit anställda mindre än tre månader. Finner kvinnorna en pojkvän utanför företaget måste denne genomgå noggrann granskning så att ledningen kan godkänna honom som ”passande.”

10. Salutera alla förbipasserande bilar
Det gäller i alla fall för eleverna på Luolang lågstadieskola i Guizhou där de enligt de lokala reglerna är tvingade att höja handen mot alla de bilar som passerar dem på gatan. Enligt uppgift skall denna lag ha reducerat antalet bilolyckor med skolelever till 0. Läs mer om regeln här.

Där har ni dem alltså. Vad tyckte ni? Har ni hört om andra konstiga lagar i Kina?


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.