0
Skrivet den 12 april, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

10 saker du inte visste om Kina

居庸關長城 Juyong Guan, Great Wall (Panorama) / 中國北

1. 100 miljoner människor i Kina lever på mindre än 1$ per dag  vilket motsvarar ungefär 6.50 sek.

2. Kina använder 45 miljarder ätpinnar per år.

3. I Kina ligger världens näst största Shoppingcenter som heter South China shopping mall och ligger i Dongguan (största ligger i Dubai). Shoppingcentret må vara världens näst största men också kanske det tommaste – shoppingcentret är nämligen är 99% tomt.

4. Många vet att Facebook och Twitter är blockerat i Kina men visste du att även The New York Times har blockerats i Kina sedan 2009?

5. Världens första pengasedel skapades i Kina för 1400 år sedan.

6. Nästan 700 miljoner kineser dricker förorenat vatten.

7. Kina använder man endast en tidszon över hela landet.

8. 78% av alla programvaror som installerades i Kina under 2010 var piratkopior.

9. Det finns en bro mellan Kina och Macau, där bilar byter från vänster till högertrafik och vice versa.

10. 1 av 3 strumpor du äger tillverkades med stor sannolikhet i stadsdelen Datang i Zhuji, Kina, som nu ofta kallas ”Sock City”.


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.