1
Skrivet den 13 februari, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

100-åriga ägg är inte så gamla

Det är få saker jag finner så vackert, äckligt och förvirrande som 100-åriga ägg. En kinesisk delikatess för att vara ödmjuk, ett kinesiskt vidunder för att vara turistig. Vi svenskar har ju gravad lax, äter kokta ägg i massor under olika tider på året och vissa äter ju faktiskt surströmming då och då. Så man skulle kunna tänka sig att det här med nergrävda, blå och lila geléägg inte borde vara så främmande för oss.

De går under namnet 100-åriga ägg, 1000-åriga ägg, millennium-ägg, sekel-ägg.  Denna speciella delikatess som är gjord på höns-, ank- eller vaktelägg som har lagts in i en lerblandning på risskal, salt, aska, te, kalciumoxid och annat smått och gott för att sedan lagras i några veckor eller månader (beroende på klimat och önskat resultat).

Äggen är giftiga i stora mängder

Äggen rullas i leran och sedan i risskal (från när man skördar riset) för att de inte ska klibba ihop. Kalciumoxidet är den ”aktiva” ingrediensen som sätter igång inläggningsprocessen. Sedan väntar man på att de ska bli klara. Det har gått rykten om att äggen skulle ha lagts in i hästurin, men det har aldrig varit fallet.

Däremot så används både zink och blyoxid nu för tiden för att påskynda processen, vilket gör att äggen i stora mängder är giftiga. Så ät dem med måttlighet, eller välj de mest exklusiva äggen som inte har zink eller bly i sig. Så sent som i somras stängdes flera fabriker efter myndigheterna kommit på att skadliga kemikalier användes i större utsträckning än vad som är tillåtet. I Nanchang produceras hela 300 000 ton 100-åriga ägg varje år, vilket är ca 15% av hela marknaden. De har erkänt utnyttjandet av stora mängder kemikalier, men har viftat bort anklagelserna om att producera giftig mat med att ”det blir inte ett problem om man inte äter för många”.

När det är middagsdags plockar man bort leran och skalet och ägget har då fått en ny karaktär. Gulan blir mörkt grön eller grå och har fått en doft av svavel och ammoniak. Vitan har blivit mörkt blå, röd, brun eller lila och genomskinlig, men har generellt väldigt lite smak. Ägget kan ätas som det är, i soppa, i gröt eller som ett tillbehör. Olika delar av Kina har olika sätt att servera ägget på, men det går att hitta nästan överallt, också vanligt som street snack.

Bilden här ovanför visar ägget med lerskalet, där man klart kan se hur vitan har blivit mörk och glansig inuti.

Har ni provat äggen själva? Har någon ett favoritrecept?

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.