0
Skrivet den 6 juni, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

1000 laowais har fått Green Cards i Shanghai

Green Card i ShanghaiTorsdag 5:e juni rapporterar engelska Sina att mer än 1000 utlänningar fått Green Cards sedan införandet av de nya rättigheterna 2004. Att få ett green card innebär att innehavaren har rätt till permanent uppehållstillstånd i landet och ett sådant uppehållstillstånd är både eftertraktat och svårt att få.

Myndigheterna menar att de nu ytterligare kommer att liberalisera och utvidga möjligheterna för utlänningar att få uppehållstillstånd i en satsning för att göra Kina mer eftertraktat och enklare lätttillgängligt för utländksa investerare.

Det är framför allt utländska familjemedlemmar till kinesiska medborgare som hittills har fått ta del av uppehållstillstånden. Förutom denna målgrupp sägs 20 % av de tilldelade, enligt  the Shanghai Entry-Exit Administration, tillhöra den grupp ”elit talanger”, professorer eller nyckelpersoner hos high-tech företag, utländska investerare eller andra ledande industrier och företag i staden under minst 4 års tid.

I hela Kina sägs uppemot 5000 utlänningar fått ta del av de nya tillstånden. Framför sägs innehavarna komma från USA, Japan, Kanada, Australien och Tyskland.

Ett permanent uppehållstillstånd ger innehavaren, inte bara rätten att befinna sig i landet och möjligheten att lämna och komma tillbaka utan att behöva ansöka om nytt visum, möjligheter att öppna egna företag och öppnar upp för direktinvestering i andra företag.  Det öppnar också upp för en mängd privata och sociala rättigheter som rätten att köpa hus och rätten för innehavarens barn att få gå i skolan. Det ger dessutom innehavaren samma rättigheter som en vanlig kinesisk medborgare när det kommer till bank och försäkring.

För de som jobbar i Kina har tidigare enda möjligheten att uppehålla sig länge i landet utan att ha ett ordentligt arbetsvisum via det företag man jobbar för, varit genom ett ”visa run” då man, innan det datum visumet går ut, behövt ta sig utanför Kinas gräns för att där ansöka om ett nytt visum och återvända in. En process som både varit kostsam och tidsödande och nu, sedan de nya ändringarna år 2013 då myndigheterna försöker minimera detta utnyttjande av systemet, komplicerat.

Mer information om visum – se Motkinas visumguide eller tidigare inlägg vi har skrivit #visum.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.