0
Skrivet den 8 november, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

17-årig Nordkoreansk pojke utvisas till Kina


Migrationsverket har fastställt att utvisa en 17-årig pojke som ansökt om asyl i Sverige till Kina. Pojken uppger sig komma från Nordkorea, men enligt research och språkanalyser som migrationsverket gjort visar dem att pojken är från Kina.

Migrationsverket tror inte att pojken talar sanning om sin ursprung och vid en utvisning kommer pojken därför skickas till Kina. Kina kommer troligen inte vilja ta emot pojken och därför skicka vidare honom till Nordkorea igen som ekonomisk flykting. Skickas pojken tillbaka till Nordkorea kommer pojken med stor sannolikhet sättas i fängelse. Pojken själv säger att om han åker tillbaka till Nordkorea kommer han att dö.

Enligt migrationsverkets rapport som ligger till grund för utvisningen framgår det att de inte kunnat fastställa pojkens identitet. Rapporten har dock visats sig innehålla två fel. Dels står det i rapporten att pojken har uppgett namn på orter från sin uppväxt som inte finns i Nordkorea, trots att det senare visat sig att orterna har blivit felstavade vid transkribering från koreanska och har därför inte kunnat hittas. Det andra felet är språkanalysen som gjorts av ett företag vid namn Sprakab. Där menar Sprakab att identiteten inte har kunnat fastställas, medan språkanalytikern som Sparkab har samarbetat med, säger något annat. När Sveriges radio Ekot i P1 ringer upp analytikern som intervjuat pojken menar hon att pojken visst pratar Nordkoreansk dialekt.


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.