0
Skrivet den 1 januari, 2014 av Sofia Staffas i Nyheter
 
 

200 utlänningar utvisade från Kina under 2013

I juli ändrade Kinas regering visumreglerna till nya och hårdare regler för att minska den illegala arbetsmarknaden för utlänningar i Kina. Detta har drabbat framför allt alla de som illegalt jobbar i Kina och levt på turistvisum efter turistvisum. Nu kan de riskera att vara tvungna att åka tillbaka till sina hemländer och förnya sina visum istället för att ta ett par dagar i Hong Kong och sedan återvända till Kina som har varit möjligt tidigare.

I förra veckan skrev China Daily om hur mer än 200 utlänningar blev utvisade från Kina under året 2013.  Majoriteten av de utvisade hade antingen illegalt kommit in i landet, haft ett illegalt visum eller jobbat illegalt.

Enligt representant från General Station of Exit and Entry Frontier Inspection är inte alla utvisade från Beijing området utan en del har blivit skickade till Beijing efter att de har blivit påkomna och därefter utvisade.  Blir man utvisad riskerar man att inte komma in i Kina förrän först efter fem år eller ännu längre tid.

Riskerar att inte komma in i Kina förrän efter 5 år

Yang Liu vid Beijing Exit-Entry Administration, intervjuad i artikeln, säger att de ofta inspekterar utlänningars visum för att se om deras visum gått ut eller är här illegalt.

Liu förklarar vidare, att polisen har rätt att skicka hem de utlänningar som struntar mot de administrativa reglerna med en gång, men för de utlänningar som begår brott eller gör något illegalt i landet först skickas tillbaka till sina hemland efter att deras dom är satt.

I artikeln i China Daily tar de upp flera typfall på utlänningar som skickats hem. Bland annat nämner det ett fall där en man från Saudiarabien som sexuellt trakasserat en kinesiska i Changsha, i Hunan provinsen, den 4e april i år. Han greps efter att vittnen sett händelsen och därefter kontaktat polisen.  Mannen i fråga erkände och blev dömd till fem års fängelse. Efter sitt fängelsestraff kommer han bli utvisad till Saudiarabien.


Sofia Staffas