0
Skrivet den 10 december, 2013 av Gustav Jönsson i Nyheter
 
 

5 fördelar med luftföroreningar

En god vän till mig delade för en stund sedan ett inlägg på Facebook.

De senaste veckorna har luften runtom i Kina varit katastrof-dålig, där både Nanjing, Beijing och Shanghai (som Louise skrev om) blivit drabbade hårt. Här i Shanghai är ansiktsmaskerna vanligtvis sällsynta, men de senaste dagarna har jag sett rekordmånga gå runt med dessa – mer eller mindre avancerade. Det är tydligt att den senaste veckan har gjort avtryck på människorna här, där vi annars varit ganska skonade från den värsta smogen, med fler och fler som tänker till både en och två gånger.

I kölvattnet av detta passade CCTV, Kinas statliga TV-kanal, att publicera en artikel på ämnet.

Den numera borttagna artikeln ska ha kommit med namnet “Five Surprising Benefits From China’s Haze” och helt enkelt listat några bortglömda fördelar med de gråa molnen över städerna.

  1. Det enar Kina. Vad de menar är att man nu, oavsett egna agendor, i städer runtom i Kina kan enas kring att klaga på luften. Lite som att vi i Sverige alltid kan klaga på regn och tågförseningar, kanske?
  2. Det medför jämställdhet. Det spelar ingen roll om du är rik eller fattig; alla andas ju samma luft.
  3. Medvetenheten hos medborgarna höjs. Här menar man på att luftföroreningarna vi ser idag hjälper till att öppna ögonen hos folk, och visa att det kostar att vara hela världens fabrik.
  4. Kinesiska människor blir roligare tack vare föroreningarna. Vad passar väl bättre in i en artikel där man försöker göra luftföroreningar till något positivt, annat än lite roliga skämt och ordvitsar om den extrema hälsorisken?
  5. Det ökar kunskapen hos folk. Med lite hjälp på traven från ett allvarligt hot i luften får kinesen enligt artikeln ett incitament att lära sig mer om meteorologi och kemi – och det engelska ordförrådet utökas såklart.

De artiklar jag läst reflekterar lite över att artikeln kan vara skriven i satirisk anda, men det verkar dessvärre mindre troligt i sammanhanget. Tydligen ska artikeln ha publicerats samtidigt som en annan ”pro-pollution”-artikel. Att det dessutom är CCTV som publicerat den, en mediajätte som jag förknippar med allt annat än satir, får mig ännu mer att tro att det faktiskt publicerades i en mer allvarlig anda.

Artikeln, efter att nätanvändare främst på Weibo (vad är Weibo?)  rasat över den dåliga fingertoppskänslan, togs bort från hemsidan samma dag som publicerades.

Läs mer:
http://www.tealeafnation.com/2013/12/chinese-unamused-by-state-media-touted-five-surprising-benefits-of-pollution/
http://world.time.com/2013/12/09/china-here-are-some-great-things-about-toxic-air/


Gustav Jönsson

 
Gustav läser just nu sista året på sin kandidat i Företagsekonomi och Marknadsföring. Under 2013 bor han i Shanghai, där utbytesstudier kombineras med internship. Hans favoritställe i Kina är Yellow Mountains (Huangshan), där avgasluften från storstan byts ut mot en fantastisk jäkla natur. Det sämsta med Kina, enligt Gustav? Sommarvärmen i Shanghai, såklart.