3
Skrivet den 11 september, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

5 ställen du inte skall missa i Beijing

5 ställen du inte skall missa i Beijing – att Beijing är en stad med många sevärdheter är nog någonting som vi alla kan hålla med om. Det finns en oändlig lista på vad som är värt att både se och göra… men vilka är ställena som den vanliga turisten inte tar sig till? De dolda guldkornen som du bara inte bör missa? Här kommer 5 punkter på min lista som jag efter mer än ett halvår i staden, bara måste tipsa om. Ja, för det som kommer här är mitt Beijing

Kinesiska muren

Suck, säger du nu, vad är det här för töntig lista när hon börjar med att nämna kinesiska muren som ett gömt ställe? Häng kvar! Vad den ”vanlige turisten” inte vet är att det finns massvis med olika ställen i närheten av Beijing dit man kan ta sig för att besöka muren. De flesta turister brukar trängas antingen vid Badaling eller till Mutianyu, men jag skulle rekommendera att skippa båda dessa ställen och istället åka till 黄花长城 (HuangHua – gula blomman) ca 3 timmar bort från Beijing. Just den här delen är inte restaurerad och man måste klättra genom tjockt buskage och hård terräng för att nå muren, men vyn när man väl kommit upp och känslan när det bara är du och muren för dig själv är helt obeskrivbar.
Hitta hit: Lättast är att hyra en bil eller att höra runt med olika guidegrupper i staden. De flesta guiderna brukar inte arrangera turer hit, så det krävs lite planering men är helt klart värt det. Jag var där 2011 och åkte då via vårt hostel, 9 dragons, som jag och min kompis bodde på vid det tillfället.

Huanghua

Hutongerna i Qianmen

När man talar om Beijings hutonger talar man ofta om de kring lamatemplet och i Gulou, men jag vill slå ett slag för mina absoluta favorithutongområde i Beijing – hutongerna i Qianmen. Jag älskar att villa bort mig och virrvarret, trilla in på ett nudelhak, småprata med ett tantgäng om hur länge köttet som hänger utanför deras fönster behöver torka och kika på när gubbarna entusiastiskt skrikandes spelar ”BOMB.” Det är ett virrvarr med nyhängd tvätt, matos, damm, men vad jag framför allt gillar med kvarteret är att det är så fullt av liv. Det är en märklig känsla hur  man kan komma så nära och ha möjlighet att kika in i någons liv bara genom att gå runt på gatorna och leta sig fram genom gränderna. Att ha möjlighet att höra historierna om just deras hutong, om människorna som en gång bodde där och om deras drömmar. Att gå runt i ett hutong-kvarter är inget för den med pressat tidschema, men för er som besöker Beijing och har tid att spendera så rekommenderar jag verkligen att spendera några timmar bara genom att planlöst vandra omkring. 
Hitta hit:
Gå av vid hållplatsen Qianmen och vänd ryggen till Tiananmen, fortsätt därefter in i turistområdet. För att få ut någonting av det så skall du så snabbt som möjligt svänga av från huvudgatan och in i turisthutongerna. Fortsätt gå tills turisterna tar slut. Då har du hittat rätt.

Minoritetsparken

Hur mycket kan du om Kinas 56 officiella minoriteter? Vilken var egentligen den där minoriteten som levde som jägare och vars by inte fick tillgång till el förrän på 90-talet? Varför är läget mellan de olika minoriteterna i Xinjiang så spänt idag? Vad har kazakerna för inställning till äktenskap? Låter det här intressant? Besök den jättelika minoritetsparken som ingen talar om och knappt finns omnämnd i några guideböcker, gömd mitt i centrala Beijing. Här kan du besöka varje minoritet som har fått en egen liten yta där de visar upp sina traditionella byggnader, kläder, kultur och traditioner. Ett par gånger per dag sker det sång-, dans-, teater- och musik-uppträdanden i de olika minoritets-byarna. Det är väldigt intressant och lärorikt och ett enkelt sätt att ta till sig Kina. Jag fattar inte varför inte intresset för den här parken är större. Det här kan för övrigt vara enda stället i hela Kina utan massvis med turister. När jag var där i maj 2013 stötte vi enbart på ett tiotal besökare i resten av parken.

Hitta hit: Gå av vid olympiastadion, följ vägen med stadion i ryggen, till dess att du når ett stort märkligt träd mitt i en byggnad. Parken är uppdelad i två olika avdelningar. Biljett köper du på andra sidan vägen om det märkliga trädet.

erika staffas

Minoritetsparken i Beijing

Golden towers

Silkmarket och Yashow i all ära, men är du trött på försäljare som rabblar fraser på svenska, kika på bilder av Hilary Clinton och turistpriser är det till den koreanska marknaden Golden towers (金源时代购物中心) i området Wudaokou som du skall ta dig till. Här hittar du alltifrån kläder, skor, väskor, accessoarer, leksaker, elektroniska apparater, nagelsalonger och tatuerare. Försäljarna är inte lika hetsiga som de kan upplevas på turistmarknaderna och utgångspriset är inte heller lika högt, mycket på grund av att de som handlar här framför allt är kineser. Jag skulle tro att försäljarnas engelska är ganska begränsad, men upplevelsen och inblicken i hur det ser ut när kineserna handlar blir definitivt mer autentisk.
Hitta hit: Gå av vid Wudaokou-station, gå mot ”U-center”, byggnaden med den stora klockan och finn Wangzhuanglu precis innan du kommer till polisstationen. Följ gatan till slutet. Då möts du av en fyrfilig väg som du skall följa i ca 7 minuter till dess att du når en stor och livsfarlig gatukorsning. Du hittar Golden Towers på andra sidan gatan till vänster.

Ölparken på BLCUs campus

Det här är ett av mina favoritställen i hela världen. En riktig oas, mitt i Beijing. Någon gång i början av april slås det upp bord och neonbelysning i parken och kort efter det samlas studenter och närområdets boenden där för att dricka öl, spela tärningsspel, se på spontana framträdanden, snacka skit och bara njuta. I ölparken jobbar ett äldre par som är helt fantastiska. Efter att ha spenderat lite för mycket tid där så kallar vi numer mannen för ”morbror” och kvinnan kallar oss för hennes barn. När jag var där i september över en födelsedagsweekend efter att ha varit ifrån Beijing i två månader överraskade de med en chokladtårta till mig. Parken har öppet varje dag i veckan fram till slutet av oktober och öppnar vanligtvis när de rullar in på sina cyklar någon gång efter kl. 10 och håller öppet fram till kl. 23. Ölen som serveras är Beijing-öl och kostar 6 kr per pint. De serverar ingen mat, men det finns gott med restauranger i närheten för den hungrige – förslagsvis ”Lavitas” broccolipizza, 100 meter därifrån. De har även vattenpipor att hyra, om man önskar det.
Hitta hit: Gå av vid Wudaokou station, gå mot ”U-center”, byggnaden med den stora klockan och passera polisstationen över gatan. Fortsätt gå 200 meter så når du BLCUs campus västra port (aka the fishgate), sväng in till höger på paradgatan och vik av till vänster vid basketplanen. Leta efter ett område med dorm nr. 8, restauranger, nagelsalonger och en supermarket – vid ingången av supermarketen hittar du ölparken.ölparken


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.