1
Skrivet den 9 maj, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

5 saker du inte visste om Wechat

Wechat – appen som slagit stort i Kina. Nu har även svenska ambassaden i Beijing skaffat ett konto. Men vad är det för något? Och varför har det blivit så poppis i Kina? 

Vid första synen kan WeChat  eller Wēixìn som det heter på mandarin se ut som en helt vanlig chat-app likt Skype, Viber eller Whatsapp. Laddar du ner den internationella WeChat-appen är svaret solklart – det är ingen större skillnad på WeChat i jämförelse med konkurrenterna, men lyckas du ladda ner den kinesiska versionen öppnas fler möjligheter. Den kinesiska versionen har desto fler funktioner och är till och med integrerad med andra plattformer för att göra din vardag enklare.

Här kommer fem saker du inte visste du kunde använda den kinesiska versionen av WeChat till:

Read more: http://www.liewcf.com/wechat-malaysia-12958/


1. Du kan läsa nyheter direkt i WeChat-appen
Genom att följa dina favorit-nyhetskonton kan du få alla olika slags nyheter i en och samma app. Du kan även spara artiklar för att läsa dem vid ett senare tillfälle. Du behöver med andra ord aldrig leta efter nyheter igen, bara följa dina favvokanaler.


2. WeChat är en bloggplatform
Många bloggare i Kina använder WeChat för att publicera blogginlägg och har mängder av anförtrogna läsare. Andra använder plattformen som en dagbok endast för dem själva.  It’s your choice!


3. Företags uppkopplade skyltfönster
Det finns olika kontonivåer och ju mer du betalar desto mer får du tillgång till. I den internationella versionen finns det begränsningar vem som kan öppna de olika kontona – men inte i Kina. Där öppnar stora som små företag konton och använder WeChat som ett uppkopplat skyltfönster. Bilden nedan illustrerar pappersformatet, använder du QR-koden kan du slutföra ditt köp via Wechat. Annonsen finns även att se i Wechat-appen, pappersformatet finns för att locka till sig mer potentiella köparen.

7697813582_2f311c9da8_o

 

4. Mobil plånbok

I augusti förra året lanserades WeChat-payment, då kunde man betala mindre summor över WeChat, men sedan dess har betalningsmöjligheterna utökat enormt. Från att endast kunna betala mindre summor i form av exempelvis spel och mindre erbjudanden kan man nu köpa biobiljetter, betala taxiresan och investera i onlinefonder. Under kinesiska nyåret släppte även WeChat en funktion för att ge bort pengar i present, likt de röda kuverten. Fem miljoner deltog vilket också innebar att lika många bankkonton öppnades på WeChat. Snart öppnas även möjligheten för diverse online shopping i WeChat.


5. 
Dela ditt CV
Sedan början av 2014 har WeChat-användare kunnat länka ihop sitt LinkedIn konto med WeChat. Den som har kopplat ihop kontona  har därmed en länk som direkt tar användare till dennes LinkedIn profil.

linkedin-400850_640

 

 

Klicka här för att komma till våra tidigare inlägg på ämnet #wechat


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.