0
Skrivet den 9 mars, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

8 skäl att äta ingefära

Jag var på en mässan för någon vecka sedan som hette Passion För Mat på Eriksbergshallen i Göteborg. Mässan lät matfantaster att provsmaka, köpa och njuta av massor med mat. Allt från oliver, ostar, korvar, pasta och kött fanns tillgängligt att provsamaka. Längst in hittade jag kinabutik.se – en liten kinabutik som säljer produkter från just Kina. Butiken ligger på Odinsgatan i Göteborg men de säljer även sina produkter på nätet.

I Kinabutik:s monter fanns massor med produkter från Kina. Mycket te, gojibär och andra nyttigheter. Jag fick en folder av Kinabutiks personal som handlade om ingefära. Det vi kallas ingefära menar Kinabutiken är jordstammen av en högväxt, en flerårig ört. Den kan bli 1,5 meter och troligen härstammar ingefäran från Kina men idag odlas den i många andra länder. I foldern jag fick stod det även 8 skäl varför man skall  äta ingefära. Jag tänkte dela med mig av dessa skäl, du får avgöra själv om du tror på dem eller inte. Nedan är utdrag från kinabutiks folder.

7178625061_4e53dac692_k

 

Artros
Några studier visar att ingefära kan lindra artros, ledförslitning. En indisk-amerikansk studie visade signifikant bättre smärtlindring än placebo vid artros i knäna. Ett annat försök med broskceller från suggor såg man att ingefära kan hämna bildningen av inflammatoriska ämnen i lederna. Ingefära minskar smärtan och inflammationen på ett liknande sätt som värktabletter genom att hämma ett enzym som heter cox.

 

Cancer
Flera ämnen i ingefära tycks kunna påverka uppkomst och tillväxt av tumörer.

Medical News Today har skrivit en artikel om hur cancer celler som utsatts för ingefära i koncentrerad form har dött. De begick ”självmord” från den starka substansen.

 

Diabetes
I Afrika används ingefära traditionellt mot komplikationer vid diabetes. En studie på råttor påvisar just detta och man såg en inflammatorisk, blodsockersänkande och smärtstillande effekt.

 

Fettförbränning
Ingefära gör att vi känner oss varma. Det kan vara ett tecken på ökad ämnesomsättning men än saknas det forskning som visar på detta.

 

Förkylning
Ingefära används som huskur mot förkylning. Som flera andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan bota hosta och irritation i halsen.

 

Hjärt- & kärlsjukdomar
Djurförsök visar att ingefära har kolesterolsänkande effekt och kan minska uppkomsten av åderförkalkning. Ingefära tycks också minska risken för blodpropp.

 

Illamående
Ingefära kan lindra vid olika typer av illamående. Graviditetsillamående, illamående efter operation samt åksjuka är några områden som ingefära sägs kan bota.

 

Matsmältning
Ingefära innehåller ämnen som är kramplösande egenskaper och traditionellt används vid magknip och gasbildningsbesvär. Medical news today menar dock att en bieffekt från stor konsumtion av ingefära är diarré.

 

Astma
Utöver dessa ovanstående hälsofördelar som Kinabutik nämnt så har det även visat sig att ingefära är effektivt för folk med astma då ingefäran öppnar upp luftrören och är lugnande för lungorna när de spänner sig vid en astmaattack.

 

Vilken tur att vi redan publicerat några recept som innehåller ingefära! Det är bara att börja äta mer, det kan ju inte skada.

 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.