0
Skrivet den 9 mars, 2014 av Louise Granath i Nyheter
 
 

Många RMB-miljonärer bland kongressdeltagarna

18th_National_Congress_of_the_Communist_Party_of_ChinaSom vi på MotKina.se rapporterat tidigare var förra veckan en viktig politisk vecka i Kina med både Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens (CPPCC/The PPC) samt den Nationella folkkongressen (NPC). Under årets NPC var president Xi Jinping precis som vanligt mycket tydlig med den inslagna linjen med nolltolerans för korruption.

Trots den antikorruptionskampanj som pågått sedan Xi Jinping kom till makten visar onlineundersökningar att kineserna fortfarande uppfattar politiska kontakter som den viktigaste faktorn för den som vill bli rik. Tittar  man på hopsättningen av delegater som närvarade vid NPC under förra veckan var det hela 86 stycken RMB-miljardärer med under kongressen, bland CPPCCs delegater var det något färre RMB-miljardärer, ”bara” 69 stycken. Kanske är det då inte så konstigt att många fortfarande drar paralleller mellan makt och pengar. Vidare har de delegater som som suttit i något av de politiska organen under en femårsperiod sett sin förmögenhet växa med i genomsnitt 316 procent mellan åren 2006 och 2013, enligt Financial Times.

Vidare läsning:
http://www.bbc.com/news/world-asia-china-26445711 
http://www.news-republic.com/Web/ArticleWeb.aspx?regionid=3&articleid=19916222


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.