2
Skrivet den 9 juni, 2014 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

9,39 miljoner tar kinesiska högskoleprovet gaokao

gaokao

9,39 miljoner tog kinesiska högskoleprovet gaokao i lördags. I bara Beijing var 70 000 registrerade. Rekordet för antal anmälda är drygt 10 miljoner, 2008 (den exakta siffran varierar något). Oavsett är det något mer än de 3 miljoner som tar SAT-proven i USA varje år eller de 150 000 som tar högskoleprovet.

Vad som ingår i provet varierar lite per region, standard är matte, kinesiska, engelska. Vanligt är också krav på ytterligare ett ämne som studenten själv får välja. Detta sista val är ofta avgörande för om man kan läsa medicin, ekonomi och så vidare. Första testet är kinesiska som hölls kl 9 i lördags. Engelskan hålls söndag eftermiddag. Resultaten är färdigställda i slutet av juni.

Provet har fått kritik för att inte vara standardiserat över hela Kina, varje region är ansvarig för sitt eget gaokao och kan därför vara varierande svårt i olika regioner.

Bild

För mer information se vår guide om det kinesiska skolsystemet eller inlägg under #skola


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.