2
Skrivet den 12 mars, 2014 av Magnus Dettmar i Nyheter
 
 

99 procent döms som skyldiga i Kina

Folkkongressen

Folkkongressen

Under det gånga året dömdes 99,93 % av alla som ställdes inför rätta i Kina som skyldiga. Endast 825 personer av 1 160 000 frikändes från det som de anklagats för under 2013. Detta meddelar Zhou Qiang, chef för Folkets högsta domstol, i en rapport till Nationella Folkkongress som äger rum just nu i Peking. Domstolschefen uttrycker själv att detta är ganska hårt, och säger att ”Domarna i en del fall inte är rättvis… vilket skadar parternas intressen och undergräver lagarnas trovärdighet”

Det är ett starkt uttalande från en så högt uppsatt person.

Vad detta beror på kan man ju fråga sig. Vår reflektion är att antingen är försvarsadvokater en bristvara i Kina, att endast de som verkligen är säkert skyldiga döms eller att det är något fel med systemet. Vad tror du?

Ps. Kommer du ihåg vår dokumentären ”intervjuer innan dödsstraffet” som vi har tipsat om tidigare?


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!