0
Skrivet den 29 oktober, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Abe varnar Kina gällande ökonflikt

Läget är återigen spänt mellan Japan och Kina efter den japanske premiärministern Shinzo Abes senaste varning till Kina. Abe sade i en intervju med Wall Street Journal i helgen att Japan är redo att visa sin beslutsamhet och varnade Kina från att använda militär kraft för att ändra status quo i konflikten kring öarna Senkaku (på japanska) eller Diaoyu (på kinesiska).

Abe tillade att Japan ställer sig öppet för samarbete med andra länder i regionen och menade att flera länder i Sydostasien förväntar sig att Japan tar på sig en ledarroll i territorietvisterna med Kina.

Japan skickade upp stridsflygplan för tredje dagen i rad i söndags efter att kinesiska flygplan flugit över Östkinesiska havet, utan att ha inkräktat på japanskt luftrum.

Från kinesiskt håll avfärdas Abes “provokativa kommentarer”. Utrikesdepartementets talesperson kommenterade i en presskonferens:

“Detta visar åter en gång att japanska politiker lurar sig själva med sin arrogans och sitt dåliga samvete.”Enligt den kinesiska sidan är det Japan som ensamt stått för provokationerna efter att den japanska staten köpte tre av de omtvistade öarna från en privat ägare i september förra året.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter