3
Skrivet den 16 april, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Agentur säljer bröstmjölk till vuxna


Från Shenzhen i sydöstra Kina, sprids nu rapporter om en minst sagt kontroversiell tjänst på marknaden. Det handlar om agenturer som hittar nyblivna unga mammor som säljer sin bröstmjölk antingen på flaska eller direkt från mamman, till rika kineser runtom i landet. Tjänsten marknadsförs genom att utlova bättre hälsa och längre liv för mottagaren.

”Breast milk is the best tonic, especially for those people who have just undergone major surgeries. If it is necessary, the customers may directly feed from the young mothers’ breasts,” Lin Jun, aiming to develop the breastfeeding business among China’s rich adults.

Det här med att dricka och sälja bröstmjölk är egentligen inget nytt fenomen i Kina. I det antika Kina ansågs bröstmjölk vara förknippat med överflöd och välmående och var bara tillåtet att drickas av kejsarna och kejsarinnorna. Det finns även en del spår i äldre litteraturen som i klassikern ”Drömmar om röda gemak” (红楼梦) från år 1791, där de rika kvinnorna dricker bröstmjölk för att få bättre hälsa. Försäljning av bröstmjölk är framför allt förknippat den stora mjölkpulver-skandalen år 2008 då det avslöjades att Melamin tillsatts till mjölkpulvret och ledde till att 300,000 barn insjuknade och 6 spädbarn dog. Efter skandalen blev kineserna livrädda för mjölkpulver och både en ny marknad för just färsk bröstmjölk samt en stor ökad import av mjölkpulver från utländska märken via Hong Kong kunde ses. Idag sägs 60 % av allt mjölkpulver som används i Kina komma från just utländska produkter.

Tjänsten har lett till ramaskri i Kina. Kort efter att det börjat dyka upp rapporter om ämnet tapetserades Weibo med kommentarer om att det var oetiskt, inte handlade så mycket om näring utan snarare ett ”icke försvarbart personligt nöje” och att tjänsten ökade klyftorna mellan Kinas rika och fattiga. I en internetundersökning, också gjord på Weibo,  svarade 90 % att de var emot tjänsten i och med att det stod emot etiska värdegrunder och 10 % att de var för tjänsten och ansåg att det var en vanlig business.

”En vanlig business” – vad innebär egentligen det? Hur sätter man gränsen mellan en hälsoprodukt och en sexuell tjänst? En sak är klar i alla fall – jag vet inte om jag skulle säga att det är en vanlig business, men det är helt klart bra business för de producerande mödrarna.  En kvinna som ammar andras barn kan tjäna ca 8000-12000 kr i månaden, medan en som ger bröstmjölk till vuxna kan tjäna upp till 20000 kr i månaden. I svenska mått kanske inte det låter så mycket med tanke på tjänstens natur, men jämför då dessa siffror med 3000-5000 kr i månaden, vilket anses vara en väldigt bra lön här i Kunming.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.