1
Skrivet den 14 december, 2015 av Otto Jacobsson i Nyheter
 
 

Alibaba köper South China Morning Post

Jack_Ma_2008Internetföretaget Alibaba sprider sina affärsintressen vidare och köper South China Morning Post (SCMP), den Hong Kong-baserade morgontidningen. SCMP har ofta haft en kritisk hållning till regimen i Beijing, och har till exempel uppmärksammat brott mot mänskliga rättigheter. Frågan många ställer sig är huruvida den redaktionella integriteten för SCMP nu är hotad, eller om Jack Ma inte kommer lägga sig i hur journalistiken sköts.

För Alibaba är köpet en signal till världen att man är ett företag med globala ambitioner.

För Alibaba är köpet en signal till världen att man är ett företag med globala ambitioner. Gruppen har expanderat geografiskt, till exempel genom att investera i företag i Indien, och diversifierat sin verksamhet, tidigare i år beslutade man sig för att investera i Sunning, en elektronikkedja med fysiska butiker runtom Kina. Alibaba är som bekant mest känt för Taobao och Tmall, två E-handelsverksamheter.

SCMP var länge en av världens mest lönsamma tidningar och nådde avkastning på kapital över 30 % i 2011 men fallande prenumerationsnummer och investeringar för att anpassa verksamheten digitalt har lett till avkastning på kapital runt 14 % under 2014. Robert Kuok, en Malaysisk miljardär som äger en majoritet av aktierna i SCMP (Group), ryktas vilja sälja på grund av sina andra affärsintressen och den negativa påverkan SCMP kritiska röst har på dessa. Han äger till exempel hotellkedjan Shangri-La som vill expandera kraftigt i Kina. Han har dock sagt att en eventuell transaktion är helt baserat på affärsintressen. SCMP är börsnoterat i Hong Kong, men aktien har inte handlats sedan februari 2013 eftersom reglerna säger att minst 75 % av aktierna måste handlas fritt på marknaden.

Om köpet går igenom kan det vara starten på en våg av förvärv av företag utanför fastlandet av kinesiska intressen, något som vi i Sverige redan fått uppleva när Volvo köptes av Geely. Hur stor del Jack Ma och Alibaba blir av den trenden återstår att se.


Otto Jacobsson