1
Skrivet den 13 mars, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Frontfigur för antidrogkampanj arresterad för innehav (igen)Det skulle inte gå mer än några veckor efter Jaycee Chans frisläppande innan nästa drogskandal skakar Kina igen. Denna gången gäller skandalen Wang Xuebing (王学兵), som vi på Motkina har uppmärksammat tidigare, som en av skådespelarna i ”Black Coal, Thin Ice”, prisad med Guldbjörnen i Berlin på den internationella filmfestivalen år 2014. Arresteringen inkluderade även en skådespelare vars efternamn är Zhang och en okänd kvinnlig chefredaktör, i Wangs hem, där en husrannsakan gjordes och 10 gram Metafetamin hittades.

Wang Xuebing är bara en i raden av många kinesiska skådespelare och kändisar som blivit uppmärksammade i samband med drogskandaler under det senaste året. Extra pinsamt blir det här naturligtvis för Wang och Peking, då Wang som verkade som antidrog ambassadör i Peking år 2006. Det är ännu inte känt på vilka grunder de två andra arresterades och i vilket tillstånd de var i. Enligt kinesisk lag kan en person som huserar drogpåverkade individer dömas upp till 3 års fängelse. 

Enligt kinesisk lag kan en person som huserar drogpåverkade individer dömas upp till 3 års fängelse

Vid presskonferensen Xinhua höll där Wangs arrest annonserades, nämndes också att även Zhang Bo (张博) känd från bland annat ”Three Kingdoms” nyligen blivit anhållen för användning av Metamfetamin, men ingen ytterligare information finns ännu att tillgå. Det skall röra sig om två separata tillfällen.

Wang Xuebing är aktuell med den taiwanesiska filmen ”A fool” som är planerat att ha premiär på fastlandet i början av maj 2015, efter att tidigare i år ha fått godkänt av censurmyndigheten i Peking. Wangs arrest skulle kunna sätta käppar i hjulet för premiären då myndigheter i oktober förra året beordrat tv-stationer, biografer m.fl. att varken sprida filmer eller ha någon slags koppling till skådespelare eller individer som har varit involverade i brott rörande droger eller prostitution.

Under det senaste året kan vi se en klar uppskruvning när det kommer till sättet att hantera droger, efter Xi Jinpings nya antridrogkampanjer slagit fast. I januari gick DN ut med att kinesisk polis sedan slutet av september 2014 fram till januari 2015 gripit 60.500 personer över hela landet, där över 11 ton narkotika har beslagtagits.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.