3
Skrivet den 19 december, 2014 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Bra appar i Kina

Om vi ska vara ärliga är internet en bristvara, eller rättare sagt en exklusiv produkt i Kina. Många caféer, hotell, restauranger  lovar ”Free Wifi”, och har man tur kan man lyckas logga in på sin mail, motkina.se, eller liknande innan det dör. Men de flesta har ju smartphones idag vilket kan vara en lifesaver vid besök i Kina. Vi listar appar som gör din Kina-resa så mycket bättre!

PlecoPleco
När du väl kommit till Kina, hämtat ut väskorna och satt dig i Taxin påväg till hotellet märker man ofta direkt att ingen förstår engelska, inga skyltar är på engelska, inget har engelska namn etc. Detta gör att en väl fungerande ordbok är bra vilket Pleco verkligen är. Dennna innehåller alla ord du kommer behöva, plus lite till. Det som är bra att ha lexikonet i mobilen är att kineserna kan rita in direkt i mobilen de kinesiska tecknen, vilket kan förenkla kommunikationen. (förutsättningen är att du har lagt till ett kinesiskt ”tangentbord” under inställningar. iOS har de, och troligtvis också android).

https://itunes.apple.com/us/app/pleco-chinese-dictionary/id341922306

Komplement:
CamDictionary Free
Denna app utlovar sig att kunna översätta text i realtid. Du bara sätter igång appen, håller kameran mot den text du vill översätta och så  visar appen vad det står på engelska. (Har inte provat den själv om det fungerar, men älskar idén!)
https://itunes.apple.com/us/app/camdictionary-free/id407952605

Tripadvisor
Denna app kan vara bra både innan och under din Kinaresa. I appen kan du hitta allt från vilka historiska platser, sevärdheter och andra saker du måste besöka och göra, till hotell och restauranger, allt med information så som telefonnummer, adresser och priser. Allting är betygsatt av användarna vilket gör det trovärdigare än att en resebyrå säljer in ett visst resemål till er. Tänk på att appen använder internet för att hitta information, vilket gör att du behöver ha tillgång till wifi eller liknande på plats. (Du kan spara platser och liknande i appen så du inte behöver ständigt vara uppkopplad)
https://itunes.apple.com/us/app/tripadvisor-hotels-flights/id284876795

Smart Beijing/Shanghai
Förr eller senare kommer du till en av dessa enorma städer när du reser till Kina och för ett få ut det mesta av din vistelse bör du ladda ner dessa två appar. Till skillnad från Tripadvisor har de här riktat in sig mer på vad som händer lokalt och tillfälligt, tex med konserter, utställningar mm. Smart Shanghai är mer utvecklat än Smart Beijing, då företaget startades just i Shanghai.

https://itunes.apple.com/us/app/smartbeijing/id739687976?mt=8
https://itunes.apple.com/us/app/smartshanghai/id353096339?mt=8

China Daily News for iPhone
Det händer mycket i Kina och under din vistelse kan det vara bra att vara uppdaterad om vad som händer i landet. Tidningen China Daily har därför själva släppt en app, på engelska, med nyheter och artiklar om vad som händer i Kina.
https://itunes.apple.com/ph/app/china-daily-news-for-iphone/id330543698?mt=8

Flashonary
För den som vill lära sig lite kinesiska, eller bara spara på några bra och användbara ord rekommenderar jag Flashonary. Denna app använder ett lexikon, där du tar det specifika ordet och placerar det på ”flashcards” som du kan öva ord med. Du kan även lägga in orden i olika kategorier, som tex mat, fordon, väderstreck m.m. för att lära dig grupper av ord. En mycket enkel men mycket användbar app för dig som vill lära dig kinesiska.
(Jag själv gjorde en analog variant på denna när jag pluggade kinesiska på BISU i Peking, där jag klippte ut kort och skrev det kinesiska ordet på ena sidan, och det svenska på andra. Jag hade ungefär tusen sådana kort när jag var klar. Hade denna app funnits då hade jag sparat timmar av arbete!)
https://itunes.apple.com/us/app/flashonary-chinese-english/id320888944?mt=8

Bonus:

China Air Quality Index
Trotts att Peking ligger mig varmt om hjärtat har de stora problem med luftföroreningar. (Även Shanghai har stora problem). För att hålla koll på hur dåligt det verkligen är kan denna app vara på sin plats. Förvåna er inte om värdena är mycket över hälsosamma nivåer…

https://itunes.apple.com/us/app/china-air-quality-index/id477700080?mt=8

Vad har du använt för appar under din vistelse i Kina? Vad har och har inte fungerat? Lämna gärna en kommentar nedan! 

 

 

Behöver du appar för att förbättra din kinesiska? De hittar du här!

Appar för att lära dig kinesiska


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!