0
Skrivet den 13 juni, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Asien på sin vakt inför MERS


Dödsfallen orsakat av MERS (Middle East respiratory syndrome) fortsätter att stiga i Sydkorea och beräknas nu vara 9 identifierade fall. Utbrottet räknas nu som det största utbrottet utanför Saudarabien med 2900 koreaner i fortsatt karantän. MERS räknas som 40 % dödligare än både H1N1 och SARS (severe acute respiratory syndrome) som orsakade skräck i Asien i början av 2000-talet. Mediantiden för tiden från insjuknande till död är 12 dagar, jämfört med SARS 21. Hittills har ca 36 % av de som insjuknat avlidit. I tisdags så höjde Hong Kong, med hittills 8 rapporterade fall, säkerhetsnivån till en röd varning och uppmanade till att undvika alla resor som inte är direkt nödvändiga och justera resrutter. Sedan viruset upptäcktes i Saudiarabien 2012 har MERS dödat fler än 300 personer i 20 olika länder.

Kina fick sitt första bekräftade MERS-fall i slutet av maj månad i Guangdong. Det gällde en sydkoreansk affärsman som ignorerat uppmaningen om att söka vård vid symtom. Affärsmannen hade kontakt med 77 personer innan han sökte vård men ingen av dem visade upp tecken för symtomen; hosta, feber, svårt att andas. I veckan har det rapporterats om att fler än 2,500 kinesiska turister har valt att avboka deras resor till Sydkorea, men stora kinesiska reseagenturer som t.ex. Ctrip och Beijing Utour International Travel Serivce, menar att andelen kinesiska turister som avbokar i jämförelsevis är liten.

MERS-viruset är inte luftburet, utan verkar kräva en nära fysisk kontakt med smittobärare, men mer kunskap om hur viruset smittar saknas. I dagsläget finns inget vaccin eller medicin mot MERS, utan symtomen behandlas likt SARS med ventilation. WHO har gått ut med att de inte anser att det finns en poäng med att redan i det här läget införa strikta restriktioner gällande resor till drabbade länder etc, så länge som MERS-patienter är i karantän och blir behandlade. Men uppmanar till försiktighet, framför allt för individer med diabetes eller andra typer av lungsjukdomar. Försiktigheten gäller framkant kontakt med djur, marknader, dricka kamel mjölk/urin eller kött som inte tillagats tillräckligt. Antalet insjuknade beräknas att öka under de närmsta veckorna.  

Läs vidare:
Chinese tourists worry about Korea’s MERS scare (Feiyue, Y, China Daily, 2015-06-10)
Does MERS Pose A Serious Threat To China? (Huang, Y, Forbes, 2015-06-03)
Shanghai Film Fest, Fearing MERS, Tells Koreans: Please Don’t Come (Lin, L, WSJ, 2015-06-11)
China on guard against Mers despite lack of travel warning (Yan, A, Chung, L, SCMP, 201506-09)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.