0
Skrivet den 23 april, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Att besöka Förbjudna Staden

Den här veckan har vi på Motkina.se temavecka på temat ”Resa”. Ni kommer under hela veckan få möjlighet att läsa om hur det är att resa i Kina och spännande platser från hela mittens rike, förhoppningsvis kommer vi kunna inspirera till just din nästa resa. Har du besökt något av våra resmål, eller har du något resmål du bara måste tipsa om? Lämna en kommentar nedan! 

Förbjudna staden måste vara en av de mest självklara attraktionerna i Beijing. Det här inlägget syftar inte till att berätta historien kring förbjudna staden, det krävs mer än ett inlägg för det, istället vill jag ge en kort guide till hur man bör besöka förbjudna staden. Förbjudna staden kan ta 2 timmar att beta av, eller flera dagar. Det är en preferensfråga. Men jag träffar allt för många som varit där, varit relativt o-imponerade och bara sagt: det tog två timmar, det var massa folk och allt var bara stort. Ja, det kan vara sant, men det finns så mycket mer.

Kom ihåg att flera tusen personer bodde inne i förbjudna staden i flera hundra år, helt avskilda från resten av Kina. Kejsarna hade så många som 3000 konkubiner och fick barn med flera av dessa. Därutöver bodde även allt tjänstefolk, all administration, alla högt uppsatta ämbetsmän där. Förbjudna staden var en hel stad i sig själv.

Förbjudna staden lockar till sig tre sorters besökare:

1. Turistgrupper/skolklasser som följer en guide och den guidade turen är på X antal timmar. Alla har på sig en färgglad hatt för att känna igen varandra.

2. Turister som går från syd till nord. Börjar vid Tian’anmen och slutar i kejserliga trädgården.

3. Turister som avviker från syd/nord promenaden och får se det verkliga mästerverken som är förbjudna staden.

Jag vill uppmuntra alla till att tillhöra grupp 1 eller 3. Det finns klara fördelar att gå med guide. Förbjudna staden är så ofattbar på så många sätt att det är inte rättvist att bara gå runt och läsa på skyltar. Lite dyrare, men klart fördelaktigt är att välja en guide som bara går med ert sällskap. Är du hellre en nr 3 så tycker jag att man bör ha läst på ordentligt innan och bestämmer sig för vilken rutt man ska gå. Förbjudna Stadens hemsida har en ganska bra guide till detta som du hittar här.

Att gå med en guide kan man antingen boka i förväg, mellan 100-350 kr per person. Men det finns också gott om guider vid entrén. 300 kr för 1,5 timme kostar det och då spelar det ingen roll hur många ni är. (Akta er för att guiderna drar in er på tehus och gallerier efter rundturen. Säg tydligt nej utan att skämmas. Vi har varnat för liknande saker tidigare)

Förbjudna stadenOm en tittar på kartan ovan så går många bara rakt igenom mitten, men det finns mycket mer spännande saker om en bara viker av från folkmassorna. China Daily menar att 90% av besökarna inte ens viker av från mitten.

Allt är inte öppet, så enkelt är det. Några delar av förbjudna staden är fortfarande förbjudna. Men kan ni tänka er att i flera hundra år bodde Kejsaren och hans hov här inne, helt isolerade från resten av Beijing som levde och verkade bara 100-tals meter från honom? Och idag ges vi, som lättflörtade turister, möjligheten att promenera igenom detta palats för några ynka kronor. Här har man möjligheten att titta på sovrum, studierum, utställningar av kungliga smycken, porslin och konst.

Att kalla det ett palats är ingen förminskning. De stora palatsbyggnaderna som löper genom mitten är ofattbart ståtliga. Men att förstå innebörden, historien och sammanhangen gör det så mycket mer spektakulärt.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.