0
Skrivet den 12 juni, 2015 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Xi Jinping möter Aung San Suu Kyi

Den burmesiska ledaren för Myanmar’s National League for Democracy (NLD) Aung San Suu Kyi befinner sig just nu i Peking efter en inbjudan av det kinesiska kommunistpartiet för att få en ”mutual understanding” och samverka för samarbete och vänliga relationer mellan de två grannländerna. Suu Kyi anlände redan i onsdags och beräknas vara kvar fram till söndag eftermiddag. Besöket är Suu Kyis första officiella inbjudan till Kina och under veckan kommer hon bland annat möta Xi Jinping, Li Keqiang och Wang Jiarui, vice ordförande för CPPCC samt chef över den internationella avdelningen i centralkommittén.

aung san suu kyi

Kinesiska och burmesiska relationer har varit kyliga under senare år, delvis på grund av upptrappning av konflikt längs med den gemensamma gränsen mellan burmesiska rebeller där Kina nyligen skickade ut gränstrupper och genomförde fem övningar. Talesman för Kinas utrikesminister, Hong Lei, kommenterade besöket vid en presskonferens tidigare i veckan, ”China hopes this visit will strengthen communication and understanding between both sides and further their friendly cooperation in various fields (…) hope Myanmar would answer to relevant requests put in by China, stop the warfare, ease the tension, and restore peace, stability and normal order to the China-Myanmar border area at an early date.”

Det första officiella besöket faller sig lämpligt tidsmässigt för Kina, inte minst med tanke på att det burmesiska presidentvalet kommer att hållas i november. Aung San Suu Kyi är själv förbjuden att delta, då hon varit gift med en utlänning, men NLD beräknas vinna många röster i valet. Av relevans är även att president Thein Sein allt mer blivit allierade med USA, jämfört med relationen Myanmar och Kina hade då Myanmar styrdes av militärjuntan. Ändå har kinesiska censurmyndigheten valt att uppmana till att bevakning av besöket inte får göras, utom i de officiella kanalerna. Besöket måste anses som högst känsligt för det kinesiska kommunistpartiet, inte minst med tanke på att Aung San Suu Kyi är vinnare av Nobels fredspris och ledare för Burmas eventuellt nästa styrande demokratiska parti. 

Läs vidare:
China media: Suu Kyi visit to boost ties with Myanmar (BBC, 2015-06-10)
Aung San Suu Kyi meets Xi Jinping in Beijing (BBC, 2015-06-11)
How significant is Aung San Suu Kyi’s trip to China? (BBC, 2015-06-10)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.