1
Skrivet den 30 mars, 2015 av Jonatan Zettergren i Nyheter
 
 

IOK ger Beijing klartecken att söka vinter-OS 2022

Lördagen den 28:e mars gav ledare från IOK (Internationella Olympiska Kommittén) tummen upp för Kina och Beijings ansökan om att anordna vinter-OS år 2022. Detta efter att ha varit på en veckas besök och inspekterat möjligheterna att anordna spelen. Besöket handlade i mångt och mycket om att säkerhetsställa att staden klarar av att hålla ett stort internationellt event med den säkerhet som krävs. Tillsammans med kazakstanska Almaty, är Peking en av två städer som kommer finnas med i omröstningen som sker den 31:a juli senare i år.

Vinter-OS

Då Oslo lade ner sin kandidatur i höstas, efter att både den norska regeringen och Oslo stad sagt nej, står det också klart att det kommer bli 2 vinterolympiader i rad i Asien eftersom att sydkoreanska Pyeongchang kommer vara värd år 2018. Då även Tokyo kommer vara värd för sommarspelen år 2020 kommer vi se ett stort fokus på idrott i Asien under det närmaste decenniet. En trend som kan fortsätta då många, framförallt europeiska städer, lägger ner sina kandidaturer på grund av de ekonomiska riskerna.

Skulle Beijing vinna omröstning kommer staden bli den första i historien att både ha anordnat sommar- och vinter-OS, och detta under det korta spannet av bara 14 år.

Beijings stora fördelar är att mycket av det som byggdes inför sommar-OS 2008 på nytt kan användas för många av vintersporterna. Förslagsvis kommer ”Fågelboet” vara värd för invigningen, ”Vattenkuben” för curling och Beijings Nationella inomhusstadion, som användes för gymnastik och handboll, hoppas att kunna användas till ishockeyturneringen. Totalt planeras 11 av de 12 anläggningar som användes i Beijing år 2008 att återanvändas år 2022. Beijing pekar också på sina erfarenheter från att nyligen ha anordnat ett stort OS, men det är också något Almaty har erfarenhet från, då de år 2011 anordnade de Asiatiska vinterspelen tillsammans med Astana.

Man planerar även att utöka antalet skidresorter i närheten, i bergsområdena norr om staden, och därigenom också öka närvaron av vintersporter i huvudstaden. Bland annat arbetas det på att till år 2019 bygga en höghastighetslinje till Taizicheng, och dess skidort, nordväst om Beijing, och därmed korta ner resvägen till enbart 1 timme.

Läs vidare:
Beijing 2022 Candidate City (via Beijing-2022.cn 2015-03-29)
Beijing Olympics would be safe, IOC inspectors told (via China.org.cn 2015-03-29)
Commentary: Beijing’s id concepts in line with Olympic reforms (via China.org.cn 2015-03-29)
Beijing given thumbs up by IOC for 2022 Winter Olympic bid (via Shanghaiist 2015-03-29)
A look into the proposed venues of Beijing’s 2022 Winter Olympic Games (via Chinadaily.com 2015-03-29)


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.