0
Skrivet den 1 augusti, 2015 av Jonatan Zettergren i Nyheter
 
 

Beijing får vinter-OS 2022

Tidigare har jag skrivit om att Beijing och Almaty i Kazakhstan var de två städer som i slutändan sökte om att få arrangera vinter-OS 2022.

Igår blev det också klart att Beijing vann omröstningen i Kuala Lumpur. Det betyder att staden blir den första i OS-historien att få arrangera både sommar- och vinter-OS och detta inom det korta spannet av bara 14 år. Det innebär också att Asien kommer arrangera OS 3 gånger i rad i och med att Pyeongchang fick vinter-OS 2018 och Tokyo sommar-OS 2020.

Att Beijing fick spelen kommer innebära ytterliggare stora satsningar i området, både staden i sig men också Xi Jinpings dröm om Jing-Jin-Ji.  Som handlar om att utveckla området Beijing, Tianjin och Hebei, med 130 miljonrer invånare, till en ekonomisk kluster i klass med Shanghai och Pärldeltat i Guangdong. Framförallt kommer skidåkningen att placeras i Hebei och runt staden Zhangjiakou med 4 miljoner invånare.

Det kommer även satsas stora belopp inom de sporter som i Kina ännu inte är så stora. Kinas starkaste grenar inom vintersporterna har hittills handlat om short track, den korta skridskoåkningen, där de under OS i Sochi 2014 tog 7 av sina 9 medaljer, varav 3 guld. Bland annat hoppas de kunna satsa mer på ishockey, i spåren av att Kina fick sin första ishockeyspelare tingad i NHL-draften tidigare i sommar.  Andong Song som blev tingad var tillsammans med f.d. basketspelare Yao Ming två av ambassadörerna för Beijings ansökan i Kuala Lumpur.

Det har även kommit kritik i svensk press (AB) om att förlägga spelen i Beijing/Zhangjiakou då avstånden kommer vara väldigt långa, avstånden det pratas om är 160 km. Vad som inte nämns är att när vinter-OS gick i Vancouver 2014 var det ett avstånd på 120 km till Whistler där skidåkningen hölls. En sträcka som tog 2-3 timmar med tåg eller buss. Det byggs just nu en höghastighetsbana som beräknas ta 40-45 minuter mellan Beijing och Zhangjiakou. Det kan också vara värt att nämna att Sverige sökte, i ett tidigt skede, detta vinter-OS genom Stockholm och Åre, ett avstånd på över 600 km. Därför ser det väldigt konstigt ut att Stefan Lindeberg, som är ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté, ser ett problem med avstånden. Hade Sverige fått vinter-OS 2022 hade det varit de klart längsta avståndsskillnaderna någonsin, om man bortser från att Sverige arrangerade hästgrenarna i sommar-OS 1956 i Melbourne, Australien.


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.