0
Skrivet den 21 december, 2013 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Kina flaggar för raketförbud under det kinesiska nyåret


I veckan rapporterade XINHUA att Beijings PSB (Public Security Bureau) utfärdat en varning om att de fyrverkerier som vanligtvis skjuts upp i mängder under det kinesiska nyåret kan komma att förbjudas om luftföroreningarna under högtiden når en för hög nivå. PSB kommer då att skicka ut mass-sms till Beijings mobilanvändare där de blir tillsagda om att det råder raketförbud.

Bryter man förbudet kommer polisen i de flesta fall enbart be lagbrytarna att ta hänsyn till förbudet, enligt Yu Lanwei, tjänsteman vid PSB i Beijing, i intervjun i samma artikel. Officiellt är det redan förbjudet att avfyra raketer i de centrala delarna av Beijing, förutom just kvällen till nyåret samt kvällen då lantern-festivalen börjar, men varningen från PSB skulle alltså innebära ett totalförbjud.

Smällare och raketer är en inbiten del av det kinesiska firandet. Det smälls vid högtider, men även festliga tillfällen som bröllop och öppnandet av en ny affär. Det kineserna vill åt är ljudet som enligt sägnen skall skrämma bort onda andar och otur. Raketskjutandet och smällandet är som intensivast under första natten, men pågår inte riktigt likt vårt svenska nyår, i stort sett under hela dagen, varje dag i två veckor.

I februari nästa år börjar firandet av det kinesiska nyåret den 31:e januari och därefter slutar ledigheten den 6e februari. Det gjordes officiellt nu i onsdags då CPC offentliggjorde helgdatumen inför 2014, efter en omröstning  där bland annat 31000 tillfrågade kineser deltog, enligt Ebeijing.com. 2013 började firandet av det kinesiska nyåret den 9:e februari. Då mätte luftföroreningarna, enligt GLOBAL TIMES, upp till 500 PM 2.5 i Beijing.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.