0
Skrivet den 4 december, 2015 av Otto Jacobsson i Blogg
 
 

Beijing vill införa Trängselskatt

8524483210_69b1a3dc70_oMyndigheterna i Beijing funderar enligt Xinhua på att införa trängselskatt för bilförare i huvudstaden, eller i alla fall att testa en sådan avgift under en period. ”Vi undersöker möjligheterna för att införa en trängselavgift i vissa områden” (min översättning) sa en av stadens tjänstemän. Vi har tidigare skrivit på MotKina om den bedrövliga luftkvalitén i Kinas huvudstad och hur åtgärderna har varit sporadiska och tillfälliga. Idag är det drygt 5,5 miljoner bilar som trängs på Beijings vägar. För att jämföra så finns det 4,7 miljoner bilar i hela Sverige (oktober 2015).

Tjänstemannen säger också att man vill skärpa övriga trafikkontroller, idag får bilförare ställa bilen hemma en dag i veckan och olika registreringsplåtar är tillåtna i innersta stan olika dagar. Man vill också att företag ska ändra tiderna för sin verksamhet, det är dock oklart hur det ska organiseras.

Trafiken i Beijing är ett enormt problem, något som alla besökt staden vet. Under rusningstid är det ingen idé att försöka ta en taxi, man får klämma sig in i tunnelbanan om man vill ta sig någonstans. Frågan är dock om teknik kan lösa en del av problemet. 20% av trafiken letar efter en parkeringsplats enligt en insatt i frågan. Nya mobilapplikationer och andra lösningar kan alltså drastiskt reducera problemet. Frågan är om myndigheterna i Beijing och runtomkring i Kina kan och vill ta till sig innovativa lösningar.


Otto Jacobsson