0
Skrivet den 2 december, 2015 av Otto Jacobsson i Blogg
 
 

Beijings luftkvalité går från katastrof till behaglig över en natt

565d6da61700008100e1ac7f

Bild från Huffington Post

Om ni följer länken nedan kan ni se bilder från 1:a och 2:a December, som illustrerar skillnaden i luftkvalité i Beijing från dag till dag. De senaste dagarna har många uttryckt sin avsky för miljön i Beijing och Internetanvändare har gjort sig lustiga över situationen, bland annat genom att ta kort på byggnader och sedan rita ut deras siluett genom smoggen.

Svenske Jojje Olsson la upp bilder som kan få en tro att Beijing är en zombiestad.

Samtidigt pågår FNs miljökonferens i Paris, vilket är lite pinsamt för kineserna med tanke på de smog-bilder som cirkulerar. Sagt och gjort, idag (den 2 december 2015) var himlen över Beijing vackert blå. Frågan som alla nu ställer sig är hur det gick till. De senaste dagarna har vissa bilägare förbjudits från att köra i Beijing, något som sker så ofta att man skulle kunna hoppas att de flesta väljer att sälja sina bilar. Vissa fabriker i Hubei och Tianjin, två provinser som gränsar till Beijing, har tvingats stänga ner tillfälligt. Kan dessa standardåtgärder verkligen påverkar luftkvalitén till denna grad? Om myndigheterna väljer att berätta vad de gjort återstår att se.

Allt eftersom Kina utvecklas hoppas både invånare i Beijing och runt om i världen att de gör bättre ifrån sig än västvärlden genom att minska sin miljöpåverkan samtidigt som de förbättrar levnadsvillkoren för den vanlige kinesen. Vi håller alla tummarna.

Länk till People’s Daily för att titta på bilder tagna på samma plats med en dag mellanrum: http://en.people.cn/n/2015/1202/c90000-8984777-5.html


Otto Jacobsson