0
Skrivet den 7 oktober, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Vem är Bernhard Karlgren?

Under våren 2014 rapporterade vi om initiativet som dragits igång av Göteborgs Universitets humanistiska fakultet  – The Bernhard Karlgren Seminar Series. Initiativet drivs av Fredrik Fällman och Martin Svensson Eriksson, båda docenter i kinesiska vid Göteborgs Universitet. Det finns fortfarande möjlighet för dig att se videor från de olika föreläsningstillfällena eller t.ex. läsa hos om seminariet om ”Hotet om Barbarerna” av Magnus Fiskesjö som vi besökte.

Bernhard Karlgren

Nu har vi glada nyheter till er som är intresserade att gå på föreläsningar i serien i höst! Redan nu på torsdag (9:e oktober) drar det faktiskt igång med Wolfgang Behr och därefter kommer vi att kunna möta Carine Defoort (29:e oktober), Anna Gustafsson Chen, och Göran Aijmer. Föreläsningen med Behr börjar 15:00 i sal C324 på Humanisten.

Wolfang Behr är forskare vid Zürich universitet där han undervisar i kinesiska vid östasiatiska institutionen. Behr tillbringade 2005 även en tid i Uppsala, då som inbjuden forskare vid the Swedish Collegium for Advanced Studies in the Social Sciences. 9/10 kommer han att tala om förhållandet mellan talspråk och skriftspråk under Zhou-dynastin.

Men vem var då denna Bernhard Karlgren? I Kina känner man honom bäst kanske som 高本漢 Gāo Běnhàn (1889-1978) som den svenske forskaren från Jönköping, som var den första att kartlägga kinesiska dialekter. Innan kartläggningen saknade den kinesiska skriften helt information om hur tecknen ska uttalas, men genom att resa runt över hela Kina (1910-1912) och jämföra 3100 utvalda tecken, kartlagde han tillslut 19 olika dialekter av mandarin.

I Göteborg var han professor i östasiatiska språk vid Göteborgs högskola, och senare rektor 1931-36 och räknas nu som en av 1900-talets mest betydelsefulla sinologer. Karlgren var son till två lärare och, skolades därför tidigt. Redan som 15-åring lär han ha gjort sina första vetenskapliga uppteckningar, men då av en dialekt i Småland. Senare studerade han ryska vid Uppsala universitet (1907-1909), och utvecklade ett intresse för jämförande fonologi. Valet föll sedan på Sankt Petersburg, där han läste kinesiska innan han tog sig vidare mot Kina. 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.