0
Skrivet den 1 mars, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Bildts besök väcker statlig uppmärksamhet i Kina

Carl Bildt

Under den senaste veckan har vi på Motkina följt Sveriges utrikesminister Carl Bildts resa genom Kina. Bildt landade i Shanghai den 21:e och lämnade faktiskt Kina i tisdags (25/2) för Tokyo och befinner sig i skrivande stund på ett plan från Tokyo tillbaka till Europa. Det var alltså ett kort men intensivt besök där Bildt bland annat deltog i konferensen Stockholm China Forum, mötte den lokala administrationen i Jinan, besökte fabriker i Qufu och samtalade med Kinas utrikesminister Wang Yi.

Under besöket uppdaterade Bildt bland annat under svenska ambassaden i Beijings WEIBO-konto och gjorde bland annat en uppdatering där han gjorde en uppdatering om att smogen var påfrestande. En uppdatering som nu faktiskt fått uppmärksamhet både i Xinhua och i People’s Daily. Bildts twittrande har tidigare blivit uppmärksammat i kinesiska medier, vid ett möte mellan Bildt och Sveriges ambassadör i Egypten under oroligheterna år 2013, uttryckte t.ex. Xinhua att Bildt är en av de duktigaste politikerna på så kallad ”Twitter diplomati” ( 比尔特在推特上拥有超过21万粉丝,被认为是“推特外交”做得最好的政治家之一). Bildt kommenterar uppmärksamheten genom att understryka vikten i hur central utmaningen med miljön är och att uppmärksamheten ”om något, visar hur viktig denna fråga är.”

carl bildt smog

I Carl Bildts blogg ”Alla Dessa Dagar” slutsummerar och sammanfattar Bildt besöket i Kina. Det går att utläsa en positiv överraskande ton, mellan allvarsamma funderingar kring hur vi tillsammans kan lösa t.ex. den alltmer akuta miljöfrågan, situationen i Nord-Korea och den spända relationen mellan Japan och Kina. Bildt fortsätter Jag har haft anledning att säga att det vi nu ser sannolikt kommer att fördjupa förbindelserna mellan Sverige och Kina. Utan att säga att vi är perfekta i allt har vi dock ett kunnande och teknologier i dessa avseenden som skulle kunna vara värdefulla för Kina när man nu på än större allvar försöker att ta sig an dessa utmaningar. (…) Kina är ett land vars såväl ekonomiska som politiska betydelse fortsätter att växa på ett mycket påtagligt sätt, och då är det naturligt att vi på olika sätt fördjupar både dialogen och samarbetet.”

carl om kina


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.