0
Skrivet den 28 oktober, 2013 av Magnus Dettmar i Nyheter
 
 

Bilkrasch vid Förbjudna Staden

förbjudna stadenIdag (28/10) kraschade en jeep in i barriär precis under Mao Zedong tavlan vid ingången till Förbjudna Staden. Minst tre personer dog som satt i bilen, och flera turister skadades.

Förbjudna Staden ligger precis bakom Himmelska Fridens Torg, vilken är en av de mest övervakande platserna i Kina. Polis övervakar ständigt, det finns övervakningskameror på var och varannan stolpe och ofta syns militärer där patrullerandes kring torget. Detta är för att förebygga ännu ett uppror som 1989 ledde till Massakern på Himmelska Fridens torg.

Nu börjar det ryktas på sociala medier om att kraschen hade ett symboliskt eller upproriskt syfte. Bilen kraschade som nämnt in precis vid ingången till Förbjudna Staden, under den symboliska Mao Zedong-tavlan som hänger över porten. Vägen utanför har åtta filer och är helt rak så chansen att krascha, få sladd eller köra fel är minimal. Uppgifterna är begränsade om olyckan då området spärrades av, tunnelbanan stängdes av vid den stationen, samt stora skärmar sattes upp för att täcka olycksplatsen.

Källor:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bilkrasch-pa-himmelska-fridens-torg_8662776.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/tre-doda-i-bilkrasch-pa-himmelska-fridens-torg/
http://edition.cnn.com/2013/10/28/world/asia/china-beijing-tiananmen-vehicle/index.html


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!