0
Skrivet den 4 februari, 2015 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Blir kinesiskt flygbolag först med ståplatser?

Kinesiska Spring Airlines har nu gått ut och stöttat idén om ståplatser på flygplan; som Ryanairs Michael O’Leary föreslog på en presskonferens redan för 5 år sen.

Det har varit viss debatt kring detta, men Spring Airlines VD menar nu på att det ska vara precis som att kliva på en buss: du har en plats, men det ingår inte baggage, mat eller vatten. Han påpekar dock att det fortfarande är viktigt med säkerhetsbälte och att ett sådant ska vara fastspänt under hela resan. Framförallt är dessa ståplatser tänkta till korta flyg, 1-2 timmar långa – mot en mindre kostnad än att få en stol.

Tydligen har VD Wang Zhenghua bollat med idén sedan 2008 när det var kaotiskt mycket trafik kring kinesiska nyåret. Han har lämnat in förslaget till kinesiska myndigheter och väntar på besked om hur de ställer sig till ståplatser.

Flera aktörer har varit inne på likande spår och italienska Skyrider har bland annat föreslagit en sadelliknande stol som skulle kunna ersätta de traditionella stolarna. På så sätt får man plats med väldigt mycket fler passagerare.

Hur man ställer sig till säkerhetsfrågor som utrymning, ytterligare bemanning eller den ökade vikten har inte framgått ännu.

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.