0
Skrivet den 25 mars, 2015 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Ännu fler sidor blockade i Kina

Förra veckan rapporterades att ännu fler sidor är otillgängliga i Kina, på grund av Great Firewall of China som deras massiva brandvägg skämtsamt kallas. Det är välkänt att Facebook med flera sidor har varit blockade i flera år, men listan blir längre och längre hela tiden. Internationellt ansedda nyhetskanalen Reuters har nu fått samma behandling som Bloomberg, New York Times  och Wall Street Journal fått sedan tidigare – man behöver alltså VPN för att komma åt dessa från Kina idag.

Reuters is committed to practicing fair and accurate journalism worldwide. We recognize the great importance of news about China to all our customers, and we hope that our sites will be restored in China soon – Reuters

Jag vill poängtera att detta är censur på en absurd nivå och man får ha vilka åsikter man vill om detta – men kineserna är inte ett berövat folk som vissa tror. I Kina finns egna versioner av Facebook (RenRen) och Twitter (Sina Weibo) etc., samt flera mer eller mindre beroende och oberoende nyhetssidor. WeChat är ett exempel som används som en kombination av flera tidigare social kanaler, bland annat för att sprida nyheter. Den är dock hårt granskad, och det är därför inte fritt att skriva vad som helst.

För den som vill hålla sig uppdaterad på den kinesiska internetcensuren tipsar vi om www.en.greatfire.org, som dagligen arbetar med att bevaka och undersöka utvecklingen på nätet.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.