0
Skrivet den 26 januari, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Bo, arbeta, leva & göra affärer i Kina- Viktoria Chan

Motkina.ses nya artikelserie  Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina. Under seriens gång kommer ni får lära känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Idag lär vi känna Viktoria Chan, hon är 23 år, bor i Ängelholm men spenderar mycket tid i Shanghai och lanserade under hösten 2013 sin första modekollektion . På Guldbaggegalan häromdagen bar ingen mindre än skådespelerskan Molly Nutley en klänning av märket Viktoria Chan.

Hej Viktoria Chan, vad jobbar du med?Viktoria Chan

Jag jobbar på mitt eget klädmärke VIKTORIA CHAN som lanserades i oktober 2013. I dagsläget innebär jobbet att jag sköter det mesta inom företaget alltifrån design till bokföring, så det är mycket kreativt arbete men även en hel del administrativt.

Din pappa är ursprungligen från Hongkong och din mamma är från Shanghai, vilken relation har du haft till Kina under din uppväxt?

Trots att jag är född och uppväxt i Sverige så har influenser från den kinesiska kulturen mer eller mindre präglat min uppväxt. Det har blivit många kulturkrockar men genom åren har jag fått en bättre förståelse för de olika tankesätt. Jag har varit i Kina många gånger, första gången redan när jag var 1 år gammal. Eftersom en stor del av mammas släkt fortfarande är kvar i Shanghai så har Kina alltid känts som ett andra hem. Plus att man utseendemässigt smälter in.

Du bor och arbetar delvis i Shanghai, hur ofta är du i Shanghai och vad gör du när du är där?

Jag skulle säga att jag fördelar fifiy fifty av min tid mellan Sverige och Shanghai. Mitt främsta syfte i Shanghai är att få fram provkollektionerna, hitta leverantörer och gå på textil och -material marknader. I Shanghai har jag stort fokus på det kreativa och praktiska arbetet då allt förarbete till försäljningen görs där.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?

Beroende på vart jag är så ser mina dagar helt olika ut. En typisk arbetsdag i Shanghai skulle innebära att jag åker till min producent/skräddare för att lägga orders, göra justeringar, diskutera passform och förhandla priser. I de flesta fall är det otroligt tidskrävande med att komma överens om framförallt priser. Designarbetet däremot sker lite emellanåt när inspiration finns.

En typisk arbetsdag i Sverige är desto mer administrativ och sittandes då jag antingen sitter med mail, letar information, designar eller planerar framtida projekt. I överlag så är det ett väldigt fritt arbete men med ganska mycket ensamtid.

Vad har du för utbildning?

Jag har tagit en ekonomikandidat samt en master i Manage knowledge, people and change från Lunds Universitet. Men även tagit diverse textilkurser på distans från bl.a. Borås textilhögskola och Medborgaskolan i Malmö.

Varför valde du att lägga din produktion i Kina och varför blev det just i Shanghai? 

Shanghai var ett ganska givet val dels för att Shanghai är som ett andra hem för mig men även för att det skulle underlätta med mina språkkunskaper. Varför jag valde Shanghai och inte andra städer i Kina beror på att jag ville ha nära till produktionen.

Hur är det att arbeta med kinesiska producenter? Har du tips till andra om hur man lyckas med att hitta producenter i Kina?

I ett hav fullt med valmöjligheter kan det vara svårt att veta vart man ska ta vägen. Jag har förstått att kontakter verkligen är A och O i Kina. Jag började från noll och fick sakta bygga upp ett nätverk med kontakter som kunde leda till producenter inom olika områden. Av det jag har fått erfara skulle jag säga att man inte känner sig lika trygg i att göra affärer i Kina överlag just på grund av att det sällan finns något rätt eller fel och många gånger är det ord mot ord. Jag har sett mutaffärer och oegentligheter som för mig aldrig har varit så tydligt förrän jag kom till Kina.

Samtidigt finns det många som är riktigt professionella med långsiktiga perspektiv och är hur underbara som helst att arbeta med. Att det dock finns ett tankesätt bland folk som menar att man måste vara på sin vakt vem man än möter och vad man än gör, leder till att det automatiskt gör det svårt att förlita sig på folk, vilket både är på gott och ont. Trots det så tycker jag att det är viktigt att våga satsa och tillåta oss att vara lite blåögda ibland! Vi lär oss av misstagen! Fråga om hjälp, ha tålamod och ha bra kommunikation!

Vart hämtar du inspiration till dina klädkollektioner?

Oj, min inspiration kommer från allt möjligt! Jag hämtar inspiration från tidigare trender, från människor på gatan, gamla plagg, arkitektur, filmer, you name it.

Hur viktigt för ditt arbete har det varit att du pratar mandarin? Kan man lyckas i Kina utan språkkunskaper?

Jag producerar olika saker i företaget. Klädkollektionerna är den huvudsakliga delen. Men de andra bitarna så som, tags, tryck, tvättlappar, presentkartonger etc kräver andra producenter. Vissa har jag faktiskt hittat på Alibaba vilket betyder att engelska funkar fint medan producenterna för kläderna är lokala skräddare och fabriker som då har extremt begränsad engelska. Eftersom jag jobbar väldigt nära mina producenter så har mina språkkunskaper haft en stor betydelse. Även fast jag klarar mig med endast tal så märker jag att det hade underlättat mycket om jag hade kunnat skriva på kinesiska också.

Klart man kan lyckas i Kina utan att kunna mandarin, men det beror på vad du jobbar med. Jag vet många från väst som jobbar i Kina och som max kan säga en mening på kinesiska. På många arbetsplatser funkar engelska jättebra, framförallt så har den yngre generationen blivit mycket bättre på engelska. Shanghai är en så pass internationell stad att många områden klassificeras som västerländska eftersom det mestadels är västerlänningar som bor där. Så mandarin är inget måste. Dock tror jag att många respekterar dig mer om du är villig att lära dig deras språk.

Vad gör du Shanghai när du inte arbetar?

När jag inte jobbar försöker jag sysselsätta mig med att umgås med folk, gå ut och äta, springa, utforska nya ställen och bara njuta. När jag var i Kina under hösten tog jag privatlektioner i kinesiska 3 ggr veckan och därav hann jag inte med mycket annat. Nu i vår när jag åker dit i vår igen tänkte jag börja träna yoga och eventuellt agera engelsklärare till småbarn.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Finns det några planer på att inte bara producera utan också sälja i Kina/Asien?

Vart i världen jag kommer att befinna mig är väldigt oklart just nu, utan jag tar det lite som det kommer. Mina framtidsplaner för märket är att det ska nås ut internationellt och då är Kina självklart en mycket intressant marknad . Då produktion är på plats så vore det mest kostnadseffektivt om försäljning även skedde där.

Vad är det bästa med att bo och arbeta i Shanghai?

Att det händer så mycket hela tiden! Att kunna ta en taxi utan att ruineras, att hitta mat överallt och att strosa runt på gatorna och se folk dansa och sjunga. Det bästa är nog ändå att absorbera alla influenser och intryck som finns överallt. Jag tror att alla kontraster i Kina gör en mer ödmjuk på något sätt. Det bästa med att jobba i Shanghai är de enorma möjligheterna som erbjuds.

Om du skulle ge några råd till den som vill flytta till Kina och arbeta, vad skulle det vara?

Åk till Kina med ett öppet sinne och våga utforska kulturen, samhället, maten och människorna. Försök att inte bara umgås med västerlänningar utan med lokala också, du anar inte hur mycket du kan lära dig!

Nyfiken på Viktoria Chan? Ta en titt på hemsidan viktoriachan.com 


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.