1
Skrivet den 18 januari, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Bo, arbeta, leva & göra affärer i Kina – Jessica Wan

Motkina.ses nya artikelserie  Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina. Under seriens gång kommer ni får lära känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Först ut är Jessica 晶晶 Wan, hon är 25 år, bor och arbetar Shanghai. Jessica är född i Kina med uppväxt i Göteborg.  Motkina.se har ställt ett antal frågor till Jessica om hur det är att leva och arbeta i den stora staden Shanghai med ett invånarantal på ca 8 miljoner i centrala Shanghai och närmare 19 miljoner i hela Shanghais kommun.

Jessica WanHej Jessica Wan, du bor och arbetar i Shanghai, vad jobbar du med?
Jag arbetar med marknadsföring som Account Manager på Muraya, det är ett svenskt ”interior design” företag.  Vi gör kontorsinredning och har byggprojekt runt om i Kina.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?
Mycket kundkontakt via mail och telefon. Ute och träffa kunder och försäljare, följa upp med nya och pågående projekt, min roll ar (enkelt uttryckt) att koordinera mellan kunder och våra interna team. Jag är ansvarig för vår sociala medier plattform så jag håller mig även uppdaterad på den fronten.

Vad har du för utbildning?
Jag pluggade ekonomprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg, internationell business inriktning. En del av min utbildning studerade jag på Beijing Technology and Business University i Beijing.

Vart och hur bor du i Shanghai idag?
Jag är mellan flytt just nu, letar lägenhet. Tidigare bodde jag i ett lane house i en statsdel som heter French Concession. Tycker området är helt underbart med mindre och tysta gator där känslan av det gamla Shanghai finns kvar.

Varför valde du att arbeta i Kina och varför blev det just Shanghai?
Då jag har kinesiskt ursprung, var Kina ett naturligt val for mig. Ville prova på det höga tempot här, blir bättre på kinesiska och verkligen lära mig att kunna arbeta på mandarin. Varför Shanghai? Jo Shanghai är en stor metropol med mycket att erbjuda, väldigt internationell och en fräck integration av både det nya och gamla Kina. Det finns också en härlig mix av internationella människor här.

 Vad gör du på din fritid i Shanghai?

Tyvärr blir det mycket jobb på vardagar. Jag har ett stort modeintresse och har tidigare jobbat med det. Det är ett område som håller på att växa fram i snabb takt i Kina, speciellt i Shanghai så det finns alltid något modeevent varje vecka, ett brand release party, lanserings-fest, ny butiksöppning mm. Jag gillar att gå mycket på sånt.

Ett annat intresse är mat – vem gillar inte det? Blir mycket äta ute med vänner (lagar nästan aldrig mat hemma vilket är väldigt synd), älskar att prova på nya ställen, alltifrån lyx på The Bund som är en av de lyxiga stadsdelarna i Shanghai till mysiga ställen på mindre gator. Annars blir det gymbesök, fixa naglar, hårbehandlingar m.m. Och går gärna på massage, det gäller att unna sig vardagslyx som annars kostar mycket hemma i Sverige.

Hur ser dina framtidsplaner ur? Kommer du stanna kvar och arbeta i Kina eller vill du flytta tillbaka till Sverige igen?

Det har varit Asien för mig i 2,5 år nu och jag är lite sugen på något annat, kanske blir det Sverige snart. Allt flyter på bra här men saknar också mycket som finns hemma i Sverige. Men jag utesluter inte möjligheten att flytta tillbaka till Kina i framtiden igen.

Du kan prata flytande Mandarin, ser du det som ett måste för att kunna göra karriär i Kina?

Både ja och nej. Jag känner många västerlänningar som har varit i Kina ett bra tag som bara kan mandarin på basnivå, ofta funkar det bra att kommunicera med kollegorna på engelska. Tycker generellt att kineserna (80-tals generationen) har blivit mycket bättre på engelska. Samtidigt är det ju alltid lättare om man kan bra kinesiska, det underlättar inte bara på arbetsplatsen utan även i vardagen.

Jag känner även många västerlänningar som kan imponerande bra kinesiska. Jag tror det inte bara handlar om kunna språket, utan kan man bra kinesiska, har man också lättare att förstå kinesiskt tankesätt och sättet att göra affärer. Det visar att man är villiga att göra det lilla extra, go the extra mile…

Vad är det bästa med att bo och arbeta i Shanghai?

Tempot! Allt går mycket snabbare här, vilket jag tycker är bra när man är ung och vill prova på och uppleva mycket. Karriärmässigt går det också mycket snabbare, tror exempelvis att jag inte skulle ha fått lika stort ansvar hemma i Sverige som en ”nyexaminerad” student. Medan här blir det lite att kasta sig snabbt in i branschen, en annan inlärningsprocess, verkligen en ”learn by doing’.

Såklart finns det andra fördelar med att bo i en metropol som Shanghai, mer värde för pengarna när det gäller all vardagslyx till exempel att äta ute, åka taxi, nattlivet, massage & spa behandlingar mm.

Om du skulle ge några råd till den som vill flytta till Kina och arbeta, vad skulle det vara?

Mitt första råd skulle vara att inte bara umgås med svenskar här i Shanghai. Om du har möjlighet, bli nära vän med några kineser, de delar gärna med sig nyttiga tips och smultron ställen som det annars skulle vara svårt att hitta.

Shanghai är en väldigt stor stad, praktiska tips skulle vara bo nära jobbet och även nära en tunnelbanestation. Även om det är väldigt billigt med taxi är det svårt att få tag på taxi vid vissa tider och vid rusningstrafik kan man få sitta väldigt länge i bilkö.

 

 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.