0
Skrivet den 28 januari, 2015 av Otto Jacobsson i Blogg
 
 

Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina – Adam Kling

Jag har idag pratat med min vän Adam Kling, som pluggar International Trade and Economics på Donghua University i Shanghai, utbildningen är en av de första som ges i sin helhet på engelska. Efter att ha spenderat några månader i Shanghai blev Adam fast, och bestämde sig för att läsa hela sin utbildning där.

Adam kling

Adam med sitt lag (i grå tröja)

Hur kom det sig att du började läsa på heltid i Shanghai?

Jag besökte min mamma som vid den tiden jobbade i Shanghai, och bestämde mig för att stanna några veckor. Jag blev fascinerad av staden och efter en kortare vistelse I Sverige bestämde jag mig för att åka tillbaka och plugga kinesiska. Under den tiden sökte jag till Donghua och på den vägen är det.

I framtiden vill jag arbeta för ett internationellt företag i Kina, och jag tror att denna utbildning kommer att ge mig möjligheter till detta. Jag ville också lära mig kinesiska grundligt, och det är något som ingår i mitt program.

Du har läst på universitet i Sverige och nu också i Kina, berätta om skillnaderna.

Absolut, organisationen på universitet är mycket sämre. Jag tror att alla som spenderat en längre tid i Kina upplevt byråkratin på något sätt eller annat, och den är väldigt framträdande också inom universiteten. Samtidigt kan kineserna vara väldigt flexibla med reglerna, när det passar. Det tar definitivt ett tag innan man vant sig och vet var man ska vända sig.

Studierna är upplagda på ett annat sätt än i Sverige, det är mer som i gymnasiet, att du går på lektionerna och det är det viktigaste. Bara en sådan sak som att närvaron betygssätts är väldigt annorlunda.

Hur är undervisningen? Är det som man tror mycket fokus på att lära sig fakta? 

Jag upplever inte det som något negativt, men i vår utbildning är det framförallt fokus på näringslivet och att vänjas sig vid det kinesiska företagsklimatet. Vi har många gästföreläsare från näringslivet, både kineser och västerlänningar. Företagen de representerar är både kinesiska och internationella. Jag tror att det fortfarande finns ett stort behov av människor som verkligen förstår Kina och företagsklimatet här, hos västerländska företag till exempel.

Berätta mer om klassen, vad är det för typ av människor som väljer att plugga hela sin utbildning i Kina?

Vi är cirka 5 svenskar i klassen, vilket såklart kan vara skönt. Många av mina klasskamrater kommer från mellanöstern, och majoriteten är från andra länder i Asien. Många har rötter i Kina på ett eller annat sätt, och ser detta som ett sätt att lära sig kinesiska och komma nära alla möjligheter som finns här. Jag tror att alla är ganska övertygade om att det är en bra investering inför framtiden.

Hur ser ditt liv i övrigt ut? Berätta om Shanghai som stad.

Shanghai i sig självt är antagligen den största anledningen till att jag valde att stanna kvar. Alla som har varit här har nog upplevt den otroliga puls som finns, med nya restauranger, barer och nattklubbar varje vecka. När jag inte pluggar spenderar jag mycket tid på caféer och barer, det finns otroligt mycket att göra här och alltid nya människor att lära känna.

Jag spelar också fotboll med ett lag i den internationella ligan, det finns faktiskt två, vilket visar vilken internationell stad Shanghai är. De två ligorna har cirka 20 lag var med nästan uteslutande västerlänningar.

Jag och två kompisar jobbar också med ett projekt, www.socialshanghai.com, som vi hoppas lansera till våren. Vi vill göra det lättare för internationella studenter att känns sig hemma i Shanghai. Hemsidan hoppas vi kommer kunna hjälpa studenter hitta lägenhet och så vidare, sådant vi också behövde hjälp med i början.

Slutligen, skulle du rekommendera att plugga på heltid i Shanghai?

Absolut, men man får vara beredd på att allt inte ordnar sig på samma sätt som i Sverige. Det är mycket höga berg och djupa dalar, men för mig har det hittills varit värt det.


Otto Jacobsson