0
Skrivet den 9 januari, 2015 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina – Carl Chen

Det är dags för Motkinas artikelserie Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina igen! Under seriens gång kommer ni får lära känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Den här veckan, en kines i Sverige. Vi har pratat med den kinesiska utbytesstudenten Carl Chen som kommer ifrån Shanghai men just nu studerar vid Linnéuniversitetet i Växjö. 

Carl ChenHej Carl, vad visste du om Sverige innan du kom hit?
Ska jag vara ärlig så visste jag inte så mycket, Sverige är ett mystiskt land. Svenskar är blonda, blå och grönögda och har sitt egna språk.

Lär ni er någonting om Sverige i skolan?
Bara lite i geografin i gymnasiet. Sverige finns i norra Europa, huvudstaden är Stockholm. Men som jag sa, så är landet väldigt mystiskt för oss, då kineser ofta blandar ihop Schweiz (瑞士Ruìshì) och Sverige (瑞典Ruìdiăn) då uttalet på kinesiska är väldigt lika.

Hur valde du ditt engelska namn?
Carl är ett vanligt engelskt namn. Jag valde det för att det är lätt för folk att minnas namnet, men annars finns det ingen speciell anledning till valet. Jag valde det precis när jag skulle komma till Sverige. Det är ganska vanligt att utbytesstudenter väljer ett engelskt namn innan de åker utomlands.

Varför valde du Sverige?
Jag ville förbättra mig själv och få en master i ett europeiskt land. Som tur var hade mitt universitet ett samarbete med Linnéuniversitetet i Växjö, så nu är jag här och ska ta en master i mekanisk ingenjörsvetenskap.

Konstigaste kulturkrocken sedan du kom hit?
När jag precis kom till Sverige var jag kanske chockad och förvirrad över vägarna och hur allting fungerade. Det finns inte så många trafikljus i Växjö, och ofta i Kina när en krossar gatan, så väntar man på att bilarna ska passera, men här så kollar jag på bilisten och bilisten kollar på mig i typ tio sekunder innan någon av oss går/kör.

Den andra är festkulturen, underhållningen som är väldigt förvirrande för oss. Här tycker de om att festa, och de dricker, dansar och pratar med varandra men i Kina så finns det fler typer av underhållning. Vi sjunger KTV, spelar biljard, kollar på film, bjuder över vänner på middag och vi har olika pokerspel – nästan för många. Jag tycker att underhållningen här är mer simpel.

För två veckor sedan fick jag chansen att presentera vårt projekt om kostnadsprogram för en gymnasieskola här i Växjö. Skolsystemet är väldigt speciellt. Skolsystemet visste jag var gratis för alla, men någonting som är annorlunda här är sättet som man kommer in på skolor och hur man hanterar läxor. I Kina har vi gaokao, vilket gör att du har väldigt mycket läxor. Detta gör att vi är väldigt stressade, medan studenter i Sverige känns mycket mer avslappnade än vad vi är i Kina.


Några skillnader mellan Sverige och Kina?
Jag tycker att kineserna är mer gästvänliga än svenskar. Svenskar är tystare men vänliga när de träffar andra. Kineser är mer högljudda när de är glada, och det är också därför vi har fyrverkerier. Svenskar tycker mer om att stå i kö och vänta på saker, medan kineser tycker mer om att göra saker i förhand. Den största skillnaden mellan svenska och kinesiska städer är invånarna. I Kina är det mycket folk överallt, i alla byggnader. I Sverige är det lite folk men mycket natur. Sverige har ju i och för sig bara en tredjedel av Shanghais invånare, så det är mycket annorlunda. Något som också är väldigt märkligt är allt prat om vädret. Ni pratar ofta om vädret!! Det är något som vi inte gör i Kina.

Carl chen

Kinesisk middag i Växjö

Vad saknar du från Kina?
Framför allt maten. Svensk mat är enklare medan i Kina så har vi flera olika goda rätter. Dessutom är de billigare och smakar bättre. I Kina har vi restauranger överallt, så vi behöver inte laga mat så ofta. Jag själv visste inte hur man lagar mat innan jag kom hit, men nu lagar jag mat varje dag.

Jag saknar också mina vänner från universitetet. I Kina är vännerna under universitetstiden viktiga och nära då man bor tillsammans i fyra år. Vi bor i dorms, vanligt fyra sex personer i varje rum. Vi bor ihop och man kommer varandra väldigt nära. Det gäller alla studentrum. I Sverige bor man snarare i varsin lägenhet och chansen att komma varandra lika nära är mindre. Det är nog därför jag tror att svenskar festar så mycket varje helg.

Jag saknar även prissättningen. Allt är billigare i Kina, allt från transport och mat till kläder.

Slutligen saknar jag solen. Jag saknar solen!! Denna månaden har jag bara sett solen några få gånger.

Berätta om en vanlig dag i Shanghai
Människor går till jobbet vid åtta och kommer hem vid fem. Shanghai är en stor stad, så många går till jobbet tidigare. Många tar bussen eller tunnelbanan till jobbet. Det är alltid rusningstrafik när folk ska till eller från jobbet. Ofta så får man jobba över, och kommer kanske hem klockan åtta eller ännu senare. Det är väldigt vanligt för de unga och vi jobbar fem dagar i veckan och har sedan två dagar helg.

Livet i Shanghai är ganska likt det i Sverige. För mig är Shanghai en stad fylld med möjligheter, men det finns mycket stress till det också. Men jag älskar ändå Shanghai. Jag har vant mig vid stressen och livet i Shanghai.

Vad tycker du om det svenska språket gentemot det kinesiska språket?
Jag tror att kinesiska är mycket svårare att lära sig än svenska. Inte bara för att vi har mandarin och kantonesiska utan även för att vi har fyra toner. Svenska bokstäver har specifika tonlägen. Svenskans ”å” är väldigt svårt att uttala.

Svenskan är mer direkt i vad man gör som ”hon äter något” medan i kinesiskan har vi flera sätt som vi kan säga samma mening på. Vi använder också olika saker för när vi skall kallprata. I Sverige pratar ni ofta om ”hur mår du”, men i Kina använder använder vi meningar som ”har du ätit” eller ”hur är familjen”.

Vad ska du göra efter du har tagit examen?
Efter jag tar min examen har jag tänkt att jag ska söka jobb här i Sverige för att få jobberfarenhet. För stunden fokuserar jag på att hitta ett jobb här i Sverige, men om jag inte hittar något jobb så lär jag antagligen flytta tillbaka till Kina.

Det var det hela för den här gången. Vad tyckte du om intervjun? Har du tips på någon, antingen kines eller svensk som har en koppling till Kina och skulle kunna vara vår nästa ”bo, leva, göra affärer i Kina?” Eller vill du ta kontakt med Carl angående jobb i Sverige efter hans examen? Maila oss på info@motkina.se


Sofia Staffas