0
Skrivet den 29 augusti, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Bo, Leva, Arbeta och Göra Affärer i Kina – Charlotte Treiman

Nu var det ett tag sedan, men den populära serien Bo Leva Arbeta och Göra Affärer i Kina är tillbaka. Denna gång med Charlotte Treiman som påbörjade sin karriär i Kina och har fortsatt den där, trots byte av både bransch och stad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vem är du och hur hamnade du i Kina?

Jag är från Göteborg ursprungligen, men har studerat och arbetat utomlands i 9 år. Jag flyttade till Schweiz direkt efter gymnasiet for att plugga Hotel Management i 3 år. Direkt efter min examen 2008 så fick jag jobb i Changshu i Kina på InterContinental Hotels Group.

Changshu är en ”liten” stad (ur en kinesisk synvinkel) på landsbygden med mycket industri, som ligger  ca 1.5-2 timmar från Shanghai med bil. När jag kom dit 2008 så var det väldigt få utlänningar som bodde där, men nu tror jag att det är fler. Jag arbetade i Changshu i tre år och ansvarade for kvalitetssäkringen och Guest Relations på två hotell som ägs av InterContinental. Efter tre år fick jag jobb i samma grupp på ett hotell i Shanghai och flyttade dit. Efter ett tag med hotell sa kände jag att det var dags att göra något nytt, så jag sökte till Volvo Cars i Shanghai och har arbetat på kvalitetsavdelningen där sedan slutet av 2011. Nu har jag varit i Kina i hela 6 år!

Hur var första intrycket när du kom till Kina?

Svårt att säga… Allt var bara väldigt annorlunda och kändes så stort jämfört med Sverige! Många olika intryck på samma gång helt enkelt.

Stämde din bild av Kina överens med hur du upplever det nu?

Ja, den stämde ganska bra. Jag kände ju många andra som pluggade tillsammans med mig som hade gjort internships i Kina och de berättade mycket om hur det var att arbeta där, sa jag var lite förberedd.

Hur bor du?

Jag bor i en lägenhet nära Nanjing Road i Shanghai med min pojkvän.

Hur ser en vanlig dag ut för dig nu?

Jag har ett ganska vanligt liv, även om jag bor i Kina! En vanlig dag innebär att jag åker till Volvo på morgonen, kommer hem vid 18:00-19:00 på kvällen. Efter jobbet så yogar jag, träffar kompisar eller går på massage. På helgerna träffar jag kompisar, testar nya restauranger, har kinesiskalektioner, shoppar lite, tränar och bara har det gott!

Du har ju bytt både jobb och bransch medan du bott i Kina, hur fick du nytt jobb?

Jag hörde att Volvo  sökte mycket folk sa jag bara “körde på” och sökte! Hotell- och bilindustrin är två annorlunda branscher, men jag jobbade främst med kvalitets- och varumärkessäkring på hotell och på Volvo jobbar jag på kvalitetsavdelningen där jag ansvarar för Volvos ledningssystem i Kina, så jag hade en relevant erfarenhet från hotell som gick att applicera i en annan industri.

Vilka är de största kulturskillnaderna mellan att arbeta i Sverige och i Kina?

Jag har faktiskt bara arbetat I Kina efter min examen, så jag har konstigt nog mer erfarenhet av att jobba I Kina än i Sverige. Men jag har ju rest mycket till Sverige och arbetat på Volvo i Torslanda, och jag skulle nog säga att i Sverige så diskuterar man mer och är mån om att alla ska hålla med om beslut som tas. I Kina fattar man snabbare beslut (oftast chefen) och det är inte lika viktigt att ha ett konsensus som det är i Sverige.

Om du fick ta med dig en aspekt från Kina med tillbaka till Sverige, vad skulle det vara?

Den spontana kulturen som finns bland alla expats har och det faktum att man hittar på så mycket saker hela tiden! Man behöver inte planera så mycket i förväg utan kan ringa folk med ganska kort varsel om att ses. Jag tycker att man går ut och umgås mer på exempelvis middagar och drink-kvällar än vad man gör i Sverige.

Vad är det bästa och sämsta med Shanghai?

Det bästa:

Som jag sa tidigare, gemenskapen expats emellan. Och att det är ganska billigt att göra roliga saker, som att gå ut och äta, få manikyr/pedikyr och massage som är väldigt dyrt i Sverige. Sedan att Shanghai ligger relativt nära andra länder i Asien, vilket gör att det är billigt och lätt att resa.

Det sämsta:

Det sämsta är att det alltid är så mycket människor överallt. Och även bristen på natur.

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.