1
Skrivet den 8 februari, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Bo, Leva, Arbeta och Göra Affärer i Kina – Krister Blomberg


Motkina.ses nya artikelserie Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina har gjort stor succé. Under seriens gång kommer ni får lära känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Vi fortsätter serien med Krister Blomberg, han är 42 år gammal, ingenjör och har bott i Kina i två omgångar. Krister har drivit eget företag i Beijing, funnit kärleken i Kina och drömmer om att åka tillbaka till det stora landet i Öst.

Screen Shot 2014-02-02 at 22.03.41

Hej Krister, du driver den populära bloggen Krister i Beijing, vad har du för relation till Kina?
Jag har en ganska mångfacetterad relation till Kina. Dels är jag fascinerad av fenomenet Kina som helhet. Allt från dess långa och speciella historia, men även av det moderna Kina. Jag har även en personlig relation eftersom jag bott där i många år och dessutom har jag en kinesisk flickvän.

Du har varit bosatt i Kina i två olika perioder, vad gjorde du i Kina och vart/hur bodde du?
Första omgången var 2005 till 2006 då jag etablerade ett designcenter inom mobiltelefoni där jag sedan jobbade som utvecklingschef. Då bodde jag i en hotel-likande lägenhet i Beijing.

Andra omgången var 2009-2011 då jag fortsatte bo i Beijing och huvudsakligen pluggade kinesiska men även drev två mindre företag; Ett café/bar i studentområdet Wudaokou, och även ett import/export-företag. Undre denna period bodde jag huvudsakligen på lågprishotell, snäppet över hostel.

Hur var det att driva ett café i Beijing?
Det var intressant och lärorikt. Dock ganska tufft och svårt, så jag kan inte riktigt säga att det var roligt, men definitivt en värdefull erfarenhet. Roligast var kanske att man träffade en hel del folk varav en del fortfarande är mina vänner.
Svårast var att faktiskt tjäna pengar på verksamheten. Det gick med lite reklam att få kunder, men det var värre att få dem att spendera pengar. Studenterna, vilket var den huvudsakliga kundgruppen i Wudaokou, ville helst bara ha någon stans att sitta och plugga och spendera minimalt.

Hur såg en vanlig dag ut för dig när du bodde i Kina?
Under min första period när jag jobbade inom telecom var det långa arbetsdagar och inte så mycket fritid mer än på helgerna.

Under andra perioden inledningsvis när jag pluggade kinesiska var mina dagar mycket behagliga. Någon gång beskrev jag mitt liv som att jag bara flyttade runt mellan olika restaurangbord. Jag reste också en hel del i landet. Efter att jag köpte café/baren så blev livet helt annorlunda. Då var det inte mycket fritid utan nästan bara jobb hela tiden.

Varför valde du att bosätta dig i Kina och varför just Beijing?
2005 var det ett jobberbjudande om att starta ett designcenter i Beijing som gjorde att det blev just Beijing. Att jag åkte andra rundan var därför att jag längtade tillbaka så mycket till Beijing efter första rundan, i kombination med att jag fick ett bra tillfälle att åka.

Vad var det bästa med att bo i Beijing?
Mycket svår fråga. Överlag är Beijing en fantastisk stad där det finns både väldigt mycket tunga historiska sevärdheter i kombination med allt modernt man kan vänta sig av en internationell mega-stad. Beijing är även verkligen konstrasternas stad där det ett kvarter från en skyskarapa finns historiska hutonger.

Vad är det bästa med Kina?
På samma sätt som att Beijing är kontrasternas stad så är Kina kontrasternas land. Det finns verkligen allt från mångtusenårig historia till toppmodernt. Allt från mycket enkelt och spartanskt till kaotisk storstad.

Varför valde du att flytta hem till Sverige igen?
Den tyngsta anledningen var att jag har en fantastisk dotter i Sverige som jag saknade väldigt mycket när jag bodde på distans.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Kommer du flytta tillbaka till Kina?
Numera planerar jag inte så långt fram i tiden. Dock har jag en ständig längtan tillbaka till Kina så det är absolut inte otroligt att det blir nya äventyr där igen.

Det verkar som att du kan en del mandarin, ser du det som ett måste att kunna prata kinesiska för att bo, bygga upp en business och göra karriär i Kina?
Det är inte ett måste, men definitivt en fördel. Man kan klara sig utan att prata kinesiska men det blir en helt annan dimension på kontakterna om man kan prata språket. Man får även en helt annan dimension på hela sin tillvaro i Kina när man förstår språket.

Om du skulle ge några råd till den som vill flytta till Kina och arbeta eller starta en egen business, vad skulle det vara?
En mycket stor fråga som jag får ganska ofta, som tråkigt nog är väldigt svår att svara på. Ett kort svar är att vara beredd på att allt verkligen är annorlunda. Man springer på situationer och problem av den typen som man sannolikt inte kunde föreställa sig innan man varit i landet. Dock ska man inte låta detta avskräcka en från att åka dit. För mig har min vistelse i Kina varit det som sannolikt påverkat och förändrat mig mest under mina drygt 40 år.

Är du sugen på att veta mer om Krister och hans erfarenheter av Kina, gå in på hans blogg här.


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.