0
Skrivet den 5 april, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Bo, Leva, Arbeta och Göra Affärer i Kina – Lannis Zhao

Motkina.ses  artikelserie  ”Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina” har gjort stor succé. Under seriens gång kommer ni får lära känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Idag lär vi känna Lannis Zhao , hon är född och uppvuxen i Taizhou/Shanghai men flyttade år 2005  till Sverige och Lund för att läsa civilekonomprogramet inom Technology Management.  Sedan 2013 är Lannis tillbaka i Shanghai där hon nu arbetar som inköpare på IKEA.

Lannis Zhao

Hej Lannis, hur känns det att vara tillbaka i Kina igen efter 7 år i Sverige?
Det är blandade känslor. Ibland känns det som jag har kommit till ett nytt land, men ändå är det väldigt bekant. Trots att Kina är mitt hemland är många saker fortfarande nya för mig här. Dels för att jag var student tidigare när jag bodde här, och nu jobbar jag istället. Dels för att jag har varit i Sverige så länge att jag har blivit ”försvenskad”. Hur jag tänker, pratar, agerar och min livsstil skiljer sig från mina kollegor och vänner här. Innan jag flyttade till Sverige gick mina kinesiska vänner fortfarande på gymnasiet, men nu är många av dem redan gifta och har familj.  Allt detta kombinerat gör att det känns som om jag har kommit till ett nytt ställe. Å andra sidan har jag min familj här och de har inte förändrats, det känns bra att vara nära min familj och spendera mer tid med dem.

Du har pluggat Technology Management i Lund, hur kommer det sig att du hamnade där?
Jag kom till Sverige först som utbytesstudent under sista året av min gymnasietid. Då bodde jag i Stockholm hos en svensk familj. Efter det året blev jag förälskad i Sverige och min värdfamilj och mina svenska vänner blev en viktig del av mitt liv. Därför valde jag att åka tillbaka till Sverige för att plugga vidare på universitet. Min dåvarande pojkvän kom från Malmö och Lunds universitet har ett väldigt bra rykte så därför valde jag plugga i Lund. Jag började läsa civilekonomprogrammet och valde att göra min master inom Technology Management, då hade jag redan varit i Lund i 3 år och hört väldigt mycket gott om utbildningen och att den var mycket inriktad på projektledning och teamwork som är unikt inom utbildningsområdet.  Efter fem år i Lund, är jag övertygad om att jag gjorde rätt val.

Hur mycket visste du om Sverige innan du flyttade till Lund?
Tre saker: Pippi Långstrump, den blå himlen och att det var långt borta.

Vad var den största kulturkrocken för dig när du kom till Sverige, och mötte du några fördommar mot Kina och kineser när du kom till Sverige?
Konstigt nog var det ingen stor kulturkrock för mig. Det enda jag kan komma på var när jag insåg hur annorlunda kineser och svenskarser på artighet, exempelvis under mitt första år i Sverige när jag besökt mina vänners hem och de erbjuder mig något tilltugg så tackade jag alltid nej. I Kina är det artigt att tacka nej när andra bjuder på något. Men i efterhand har jag insett att det är tvärttom i Sverige, det är oartigt att tacka nej hela tiden för att man upplevs som otacksam och ointresserad.

Fördomar, ja! Jag minns en gång en kompis som var intresserade av politik och vill prata politik med mig första gång när vi träffades. Som 17åring var jag inte så intresserad av politik och frågade därför om vi kunde prata om något annat. Då svarade han med: ”Det är lugnt att prata om politik här, du är i Sverige, vi uttrycker oss fritt här. Ingen kan stoppa dig.”  I början förstod jag inte vad han menade och varför han sa så. Sen sa han att han trodde folk får absolut inte prata om vad de tycker om politik i Kina.

Du som pratar flytande svenska, hur svårt eller lätt var det att lära sig, svårare eller lättare än engelska till exempel?
I början när jag inte kunde något alls tyckte jag nog att det var svårare än engelska. Men när jag började förstå och pratade mer och mer, då tyckte jag nog inte att det var så svårt. Sedan när jag började min universitetsutbildning och var tvungen att lära mig akademisk svenska så blev det svårt igen.  Det går upp och ner beroende på vilken period man tittar på så det är svårt att säga om svenska är ett svårt eller lätt språk att lära sig. Jag tycker att det handla mer om intresse än svårighet. När jag flyttade till Sverige hade jag ett personligt mål. nämligen att jag skulle kunna prata svenska efter ett år.

Nu är du tillbaka i Shanghai igen, hur känns det och vad saknar du mest från Sverige?
Jag måste erkänna att jag saknar Sverige enormt mycket, mycket mer än jag trodde faktiskt. Jag saknar typ allting; maten, luften, promenader i naturen och tystnaden. Men mest av allt, saknar jag mina vänner och min värdfamilj.

Vad är de vanligaste missförstånden mellan dina svenska och kinesiska kollegor?
Det är inte så mycket direkta missförstånd utan oftast handlar det om olika prioriteringar. Mina kinesiska kollegor är mer resultatinriktade och de är mer intresserad av få saker gjorda medan mina svenska kollegor är mer processorienterade.

Vad tycker du är den största skillnaden mellan livet i Sverige och livet i Kina?
Jag tycker livet är tuffare här i Kina, i Sverige har man ett lugnare liv och folk njuter mer av livet. I Kina jobbar folk mycket mer och har inte lika mycket fritid.

Har du några tips på ställen man som turist i Kina inte får missa?
Det är många ställen i Kina man som turist inte får missa, beroende på vad man är ute efter. Det häftigaste stället jag besökt heter Dunhuang (敦煌). Jag gillar också Taizhou (台州), där finns ett tempel som heter Guoqing Temple (国清寺 ), där finns också en massa andra mindre kända ställen som exempelvis Xianju(仙居 ) och Tiantai (天台).

Vad gör du i Shanghai när du inte arbetar?
Jag gillar att köra min scooter i French Concession när jag inte arbetar. Det är en häftig känsla att köra scooter i Shanghai. Ibland går jag ut med mina vänner och äter eller festar, ibland går jag på massage eller bara stannar hemma.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Tror du att du kommer vilja flytta tillbaka till Sverige någon gång i framtiden?
De kommande två åren vill jag bara jobba hårt och samla mycket erfarenhet. Om 2-3 år vill jag åka till något annat land och jobba, kanske tillbaka till Sverige, kanske något helt annat. Jag är en person som gillar resa och är alltid nyfiken på vad som finns att erbjuda.  Men jag ser Sverige som mitt ”andra hem” och mina närmsta vänner befinner sig i Sverige, så jag kan definitivt tänka mig att flytta tillbaka en dag.

Om du skulle ge några råd till den som vill flytta till Kina för att plugga eller arbeta, vad skulle det vara?
Att kunna prata kinesiska är alltid en plus för att komma in i kinesiska umgängeskretsar. Men jag skulle säga att nyfikenhet och att komma med ett öppet sinne är det absolut viktigaste. Det är också viktigt att skaffa kinesiska kompisar så att du får förståelse för hur deras liv ser ut, hur de tänker och varför de gör saker som de gör. Kineser är faktiskt ganska lika svenskar på det sättet att de inte är lätt att bli kompis med dem till en början, men när man väl har kommit in i deras liv och har en bra kontakt med dem är kineser väldigt hjälpsamma och snälla.


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.