2
Skrivet den 23 februari, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Bo, Leva, Arbeta och Göra Affärer i Kina – Madelene Segelöv

Motkina.ses nya artikelserie ”Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina” har gjort stor succé. Under seriens gång kommer ni får lära känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Vi fortsätter serien med Madelene Segelöv, reseproducent och reseledare på Kinalotsen.se och har bott och åkt så många gånger till Kina att de har full koll på vem hon är på visum-konsulatet i Stockholm. Skulle Madelene möta konsulatets personal på gatan skulle de kanske till och med hälsa, medger hon med ett smittsamt skratt.  Madelene bor just nu i Kunming, Yunnan, men är när vi talas vid på besök i Yangshuo, Guangxi, där hon sitter på en terrass, njuter av kvällssolen och spanar ut över Yangshuos sockertoppsberg.

Madelene Segelöv

Hej Madelene! Vad händer i ditt liv just nu?
Jag har valt ”utekontoret” idag och sitter på en terrass utanför hotellet där jag bor. Idag har vi 17 grader och det är första gången det är såhär varmt på flera veckor, så det gäller att ta tillfället i akt. Vi hade till och med snö här häromdagen. Snö är ovanligt i Yangshuo – det ligger på samma breddgrad som Egypten och brukar inte vara såhär kallt. Just nu jobbar jag mer än vanligt. Jag har precis kommit tillbaka från 6 veckor lång semester i Australien och skall snart ta emot en grupp som jag skall resa runt med i 21-dagar i Yunnan och har dessutom jättemånga förfrågningar inför påsken att ta tag i, så jag måste tjäna in lite tid. Australien var fantastiskt! Det var annorlunda och kul att resa runt i ett land vars kultur ligger lite närmare den svenska – jag har inte gjort det på jättelänge. Det märks att jag varit ett tag i Kina nu – vid ett par tillfällen höll det på att uppstå några konstiga situationer när jag råkade gå rakt in i människor och inte bad om ursäkt automatiskt.

Hur började ditt intresse för Kina?
Jag började intressera mig för Kina när jag jobbade på en förskola i Stockholm och fick väldigt bra kontakt med en mamma till en kinesisk pojke under hans inskolning. Hon berättade många spännande historier om Kina och sedan dess mitt intresse väcktes.

Du jobbar ju som reseproducent – vad innebär det egentligen?
90 % av min tid spenderar jag framför min dator och svarar på förfrågningar och de frågor som kommer in. Det är alltifrån människor som vill att jag skall skräddarsy deras resor, boka flygbiljetter, ordna lokalguider och bara vill ha allmänna bra att ha-tips om Kina. Utöver det så är jag även med som reseledare 2-3 gånger per år och jobbar på plats i Kina och rekar nya spännande platser inför nya resor.

Vad är roligast med ditt jobb?
Det roligaste tycker jag, genom att göra skräddarsydda resor, är att indirekt kunna få visa upp de Kina som jag tycker väldigt mycket om. Många som besöker Kina har generellt inte så mycket kunskap om vad det finns att se och vilka platser som kan vara spännande att kombinera under en resa, och då är kul att ha möjlighet att tipsa dem och ge dem en varierad inblick i landet. Det är också väldigt roligt att åka med som reseledare och upptäcka landet tillsammans med gruppen. Det blir ofta många spännande möten och samtal både med lokalbefolkningen och inom gruppen och personligen tycker jag att det är väldigt kul att kunna följa hur sammansättningen i gruppen utvecklas.

Återresorna som vi gör för familjer som har adopterat barn ifrån Kina blir ofta väldigt speciella eftersom de betyder så mycket för familjen som åker ned. Det blir en annan dimension på resande och är också spännande för man får lära mer om mer okända delar av Kina.

Vad har du läst för utbildning?
Jag har läst en YH-utbildning i Orsa vid ”Scandinavian College of Travel and Tourism” där jag läste till reseproducent med Kinainriktning. I utbildningen ingick kurser i Kinakunskap, destinationskunskap med fokus på turism, paketering, ledarskap, guidning, boknings-system etc. Jag tycker att utbildningen på ett bra sätt gjorde mig redo för det arbete som jag jobbar med idag, men det absolut bästa med utbildningen, skulle jag säga, är alla kontakter man knyter med både framtida arbetsgivare och människor i branschen. Mitt jobb som reseproducent på Kinalotsen fick jag t.ex. för att jag fått bra kontakt med min chef Albin, som undervisar om Kina på skolan. Det var även på Kinalotsen där jag gjorde 2 av mina 3 praktikperioder och fick jobb redan innan jag hade avslutat min utbildning.

När var du i Kina för första gången och vad tyckte du om Kina då?
Jag kom hit år 2009 när jag gjorde min andra praktikperiod och praktiserade på Kinalotsen. Jag skulle guida en grupp i 2 veckor och var jättenervös. För att lugna mina nerver hade jag läst på väldigt, väldigt mycket om platserna vi skulle besöka innan avfärd – man kan säga att jag var så nära man nu kan ha varit på ett ställe utan att egentligen ha varit där. Första besöket minns jag som väldigt roligt och det var i hutongerna i Beijing som jag fastnade för landet. Jag ledde gruppen, men upplevde allting för första gången tillsammans med dem. Det är någonting som jag fortfarande försöker göra, trots att jag nu har besökt vissa platser i Kina mer än 20 gånger. Efter några dagar i Kina så var jag inte lika nervös längre, men det var lite stressigt under dag 2 då jag råkade tappa bort en i gruppen på Himmelska Fridens Torg och sprang runt och letade efter honom i 20 minuter innan han kom till rätta. När jag kom hit första gången hade folk varnat mig att ingen skulle prata engelska, men jag trodde inte riktigt på det. Jag blev verkligen chockad när det visade sig vara sant. Nu några år senare är det betydligt fler som talar engelska men fortfarande en försvinnande liten del.

Har ditt intryck av Kina förändrats sedan du kom hit för första gången?
Jag tror att ju längre tid man spenderar på en plats desto mer kommer man in i kulturen och har genom det bättre möjligheter att upptäcka nya sidor av landet och kulturen – både positiva och negativa. Det beror nog också på hur man lever och vad man väljer att se. Jag tror att det är svårare att upptäcka nya sidorna av en plats eller ett land om man enbart umgås med människor från samma eller en liknande kultur som sin egen. I början när jag kom hit tror jag att jag var ganska naiv, men efter att ha bott i Kina några vändor har jag nu en mer nyanserad bild. Vad jag framför allt känner att jag har upptäckt är att jag numer ser sidor som prostitution, korruption och hur människorna behandlas av staten samtidigt som jag också är så förundrad och glad över den starka framtidstron. Jag tror att det är viktigt att se alla sidorna för att förstå ett land. Först då har man möjlighet att öppna ögonen både hos en själv och hos andra. Det sätter igång en del processer som får en att reflektera och ifrågasätta hur man lever och hur samhället fungerar. För det är ju väldigt lätt att gå runt och tänka att man har rätt och att saker och ting skall ske och utföras på ett visst sätt, men efter att ha spenderat en tid i en ny kultur har jag börjat tänka att mitt sätt inte nödvändigtvis behöver vara varken rätt, det enda eller det bästa sättet.

Har du någonsin känt att du har fått nog av Kina?
Jo, men det har jag känt. Förra gången jag bodde i Kunming kände jag mig ganska less på Kina mot slutet. Jag saknade att leva i Sverige där man vet hur systemet funkar och saker och ting inte är lika krångliga som det är i Kina, men efter bara 2 veckor i Sverige saknade jag Kina igen. Jag tycker att det är svårt att tröttna på Kina för Kina är många saker, men aldrig tråkigt!

Vad är det som är så himla bra med Kina då?
Vad jag tycker är så spännande med Kina är kontrasterna mellan storstaden, landsbygden och naturen. I Kina finns en fantastisk mångfald och massvis med magiska naturupplevelser. Vad jag gillar också är sättet som kineserna förhåller sig till varandra och till sig själva. De är så väldigt annorlunda från Sverige. Kineserna är alltid nyfikna och glada och det är ingen som skulle kolla konstigt på någon annan för att man frågar om man får vara med och spela schack med gubbarna på gatan, eller bara får kolla på ett litet tag. Jag gillar mixen av kultur, mat och allt som finns att se och göra – det går aldrig att bli uttråkad i Kina!

Madelene Segelöv

Vilken är de vanligaste fördomarna som svenskar har om Kina innan de besökt landet?
Många som jag träffar uttrycker att Kina är ett korrupt och total-kommunistiskt samhälle och många blir väldigt förvånade när de upptäcker att Kina inte alls är lika ”efter” eller att kineserna är så ”kuvade” som media ibland framställer det, utan att kineserna är väldigt öppna och nyfikna på västerlänningar och vårt samhälle. Generellt skulle jag nästan tro att de vet mer om oss än vad en ”typisk” svensk kan om dem. De flesta som kommer hit blir också väldigt förvånade när de får smaka på riktig kinesisk mat. I Sverige finns det de som fortfarande går runt och tror att kinesisk mat enbart innebär 4 små rätter och friterad banan.

Vad tror du är anledningen till att svenskar generellt har så dålig koll på Kina?
När jag tänker tillbaka på min egen skolgång så minns jag inte att vi hade någon undervisning, vare sig i historia eller i geografi, om Kina. Vi lärde oss allt om svensk och europeisk historia men väldigt lite om länderna i öst. Jag tror att det handlar om att Kina tidigare bara varit det där stora landet, lite för långt bort, men nu kan inte längre omvärlden ignorera Kina på samma sätt. Kina kommer från alla kanter och håll, jag menar, tänk bara på hur mycket makt och mark Kina äger världen över!

Jag tror det kommer finnas ett helt annat intresse för att fokusera på Kina i framtiden, en utveckling som vi kan se redan genom att t.ex. vi får fler kinesiska utbytesstudenter till Sverige, fler svenska studenter som åker till Kina och en tydlig ökning av skolämnet kinesiska i skolan.

(Har du missat Jessicas artikel från 21-02-2014 ”Kinesiska historia i korthet 1911-1949”?)

Hur kom det sig att du hamnade just i Kunming?
Min chef har tidigare bott i Kunming i flera år och har alltid talat väldigt gott om Kunming och det hade jag även hört från både utländska och kinesiska kompisar, så jag tänkte att det vore kul att testa på staden. Jag gillar Kunming, men tyckte nog mer om staden under första vändan jag bodde här. Allting moderniseras i en väldans fart. Flera gamla kvarter har rivits och mina favoritmarknader gjorts om till inomhusmarknader. Vad jag framför allt gillar med Kunming är att det är en bra om man vill ta sig någon annanstans för weekend-resor eller get-aways. Jag är en riktig naturnörd och det finns massvis med fantastisk natur om man bara åker lite utanför staden. Vädret är generellt bättre, både när det kommer till luften och rent temperaturmässigt än många andra städer i Kina. Dessutom så är det mycket billigare att bo här än t.ex. i Beijing och Shanghai.

Det är ju OS just nu. Är det någon OS-feber i Kina?
Kineserna har full koll på hur många medaljer de har vunnit, men utöver det så verkar de inte superintresserade just här. I och för sig är det lågsäsong i Yangshuo just nu och därför inte så mycket folk, så det kan bero på det. Jag kan tänka mig att det är större intresse i norr där de har ett klimat som ligger närmare för vintersporter. Vi har följt en del hockey här på hotellet, men streamar det från Kanada numer. Hockeyn sänds i och för sig som sammandrag på kinesisk tv men halva sändningarna går ut på att i TV visa upp hur en puck ser ut, förklara varför klubban är böjd etc. Hockey är inte en sport som kineserna har koll på, kan man säga.

Vad är ditt bästa Kina-tips?
Jag tror att det viktigaste är att komma hit med ett öppet sinne och vara nyfiken på Kina och kineserna. De kommer att vara väldigt nyfikna på dig och då är det okej att vara det själv. Mitt andra tips är att komma utanför storstäderna och de typiska turistmålen för att verkligen kunna få se och ta del av det riktiga Kina.

Vad händer framöver i ditt liv och i framtiden?
I mars kommer jag guida en 21-dagars resa i Yunnan-provinsen, därefter flyttar jag faktiskt hem till Stockholm igen i april. Jag letar lägenhet redan nu, men har inte fått något napp än. Det skall bli skönt att få en bas i Sverige igen, men Kina är mitt andra hem och Kina kommer alltid att finnas med på något sätt i mitt liv. Jag behöver inte nödvändigtvis bo här i framtiden, men ser gärna att jag åker hit 2-3 gånger per år och då stannar i några månader. Jag skall precis gå in som delägare i Kinalotsen, så jag tänker nog att jag stannar inom den här branschen ett bra tag framöver.

Vill du vara med i vår nästa del i serien ”Bo, Leva, Arbeta och Göra Affärer i Kina” eller känner du någon som du tycker borde vara med? Glöm då inte att slänga iväg en kommentar nedan! Vill du ha kontakt med Madde om t.ex. den där lägenheten i Stockholm du tänkt hyra ut i april eller andra förfrågningar om Kina så kan du kontakta henne via madelene@kinalotsen.se


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.