8
Skrivet den 6 oktober, 2013 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Vem sjutton är den där Bo Xilai egentligen? – del 1

Ni har alla läst namnet. Mannen, myten, legenden. Rubrikerna har under de senaste månaderna klätt nyhetsportaler världen över. Bo Xilai – dömd till livstids fängelse. Men vem är han egentligen? Vad har han för bakgrund? Hur hamnade han där han sitter idag? Mannen som spåddes bli utmanare till Xi Jinping och omnämnd som en av världens 100 mest inflytelserika personer av Times år 2010. Den före detta partichefen över Kinas största provinshuvudstad Chongqing med 29 miljoner invånare (2010), och 1 av 25 ledamöter i den mäktiga politbyrån.

Den kinesiska prinsen som utan min VPN (verktyg för att kunna surfa ”utanför” landets gränser, red. anm.) inte går att nå via de 30 första av de 159000000 Google-träffarna jag får upp, men som med VPN påslagen går att nås utan problem. Vad betyder egentligen Bos dom för framtiden, och varför är fallet Bo så speciellt i Kinas historia? Det här är första delen av två i ett personporträtt av mannen, myten och legenden Bo Xilai.

Bo xi lai

Bakgrund

Till att börja med måste jag förklara en viktig del i den här härvan. En viktig faktor som gör historien om Bo Xilai så komplex är att Bo är en så kallad ”kinesisk prins” (太子党- taizidang). Det innebär inte på något sätt att han har något kungligt blod i sig, men istället att Bo är son till en av Kinas rikaste elitfamiljer och därför fått förmånen att leva ett liv i lyx och med helt andra förutsättningar än ”vanliga” ungdomar.

För att ge ett konkret exempel på vad det här med att vara prins innebär…
Li Gang-incidenten 2010  – Li Qiming, son till Li Gang, körde rattfull rakt in i en folkmassa och dödade en universitetstudent. Li Qimin flydde platsen, men blev lite senare arresterad och lär då ha skrikit ”Go ahead, sue me if you dare. My dad is Li Gang!Läs den långa versionen här.

Bo Xilai föddes i Beijing juli 1949, son till Bo Yibo ( finansminister 49–1953 samt vice premiärminister 57–66 och 79–82). Efter Maos fall räknades Bo Yibo också som medlem i de åtta odödligas gäng (中共八大元老Zhōnggòng bādà yuánlǎo).

Bo Xilais politiska start

1966 gjorde Bo Xilai sin politiska entré, 17 år gammal, när han gick med i ”förenad handling ” (Liandong), en organisation för Beijings rödgardister.  Han ansågs vara en radikal Mao-anhängare och ryktet säger att han en gång bröt Bo Yibos revben när Mao gav order om att alla hans konkurrenter i ledningen skulle fängslas då det var anti-revolutionära.

rödgardister, benämning på den stora mängd organiserade ungdomar i Kina som under kulturrevolutionen stödde Mao Zedong i kampen mot hans rivaler i kommunistpartiets ledning (från NE)

Bo Yibo spenderade själv hela 7 år i rehabiliterings fängelse. Efter Maos fall placeras Bo Xilai i Straffläger 789 för omskolning under 5 år. Bo Yibo däremot släpps ut ur fängelset och återfår, tillsammans med de som tidigare haft höga positioner inom partiet både makt och sina poster.

Efter att ha blivit utsläppt från rehabiliteringen tar Bo Xilai examen i historia och journalistik och påbörjar 1980 sedan sin långa resa inom partiet. Först inom centralorganisationen, men det dröjer inte länge innan han förflyttas och blir partisekreterare över Jin County. Partisekreterare är något av det absolut finaste man kan vara på distriktnivå. År 1990 blev han vice borgmästare i 6 miljonersstaden Dalian för att bara två år senare bli borgmästare.  I Dalian gör Bo succé och staden blir under Bos styre en av Kinas mest välordnade och miljöfrämjande städer.

Under den här tiden gör Bo Yibo flera försök för att få Bo Xilai invald i kommunistpartiets centralkommitté vid kongressen 1997, men ingenting händer. Till slut blir i alla fall Bo invald i centralkommittén tack vare att familjen Bo tidigare stöttat Jiang Zemin. 2004 blir Bo handelsminister och hanterar bland annat anpassningen till WTO efter inträdet tre år tidigare.

År 2007 får Bo Xilai förtroendeuppdraget att vara partichef i Chongqing.  Posten ger Bo Xilai en plats av de 25 platserna in i politbyrån och steget till den absolut högsta nivån, politbyråns ständiga utskott är inte långt bort. Överallt bubblar det, till nästa folkkongress så kan det vara hans tur.

Chongqing-modellen

…för att uppmuntra ungdomar att lämna staden och jobba på landet – precis som Mao uppmuntrade ungdomar under kulturrevolutionen.

Under Bo Xilais tid i Chongqing genomförde Bo en rad med både sociala och ekonomiska reformer som brukar omnämnas under samlingsnamnet ”Chongqing-modellen”. Karakteristiskt för modellen är att Bo införde policys om ökad statskontroll, fann utländska investerare, försökte minska gapet mellan rika och fattiga samt ökande av ”moral” i regionen. För att öka moralen i Chongqing iscensatte han en stor ”röd” kampanj som propagerade för Mao med revolutionära sånger och tv-program för att uppmuntra ungdomar att lämna staden och jobba på landet – precis som Mao uppmuntrade ungdomar under kulturrevolutionen. I samband med firandet av CPCs 60-årsdag skickade exempelvis Bo ut SMS med texter från Maos lilla röda till stadens 13 miljoner mobilanvändare.

I Chongqing lade Bo ned stora ansträngningar, ironiskt nog, på att bekämpa korruption och brott. I kampen mot brotten skall han ha satt upp ett avancerat avlyssningssystem tillsammans med Fang Binxing som konstruerat ”the great firewall” som gör det omöjligt, utan VPN att komma åt Facebook  inifrån Kina. Senare skulle det visa sig att avlyssningssystemet inte bara användes för att lyssna på brottslingar, utan även högt uppsatta partimedlemmar. Enligt vissa källor skall ett inspelat telefonsamtal mellan Hu Jintao och Ma Wen (jobbar inom anti-korruption) ha hittats bland filerna.

Det är inte alla som är nöjda över hur Bo skötte sin anti-brott kampanj. År 2009 sändes ett program på CCTV som utryckte oro over hur Bo skötte den legala processen. Bos svar? TV-producenten flyttades veckan efter till ett annat program och programledaren fick flygförbud ett tag framöver. Man skall verkligen vara på det fulla införstådd med vem man bråkar med.

Trots viss kritik så hyllas Bo Xilai för sin tjänstgöring i Chongqing. 9 januari 2012 publicerar den statsstyrda tidningen Folkets Dagblad beröm för utvecklingen i Chongqing. Drömmen om politbyråns ständiga utskott är bara en hårsmån bort. Men saker och ting kommer inte riktigt gå vägen för Bo, inte visste han väl då att han bara knappa 1 år och 8 månader efteråt skulle dömas till livstids fängelse…

För fortsatt läsning:

Läs den andra delen här.

Läs den tredje delen här

 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.