1
Skrivet den 16 oktober, 2013 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Vem sjutton är den där Bo Xilai? Del 3


I tredje och sista delen om Bo Xilai kommer jag att fokusera på rättegången, och betydelsen av fallet Bo Xilai i Kina. Har du inte läst första inlägget om Bo Xilai så hittar du det här, och det andra inlägget här.

Arrestering och rättegång

Bo är den tredje medlemmen av politbyrån som på två årtionden hållits till rätta i Kina

Den 10 april 2012 placeras Bo i husarrest i samband med att hans fru och Zhang Xiaojun blir arresterade för mordet på Heywood. Där satt han ända fram till att han officiellt arresteras och anklagas för att ta emot ca 20 miljoner yuan i mutor (22,6 milj sek), förskingra ca 5 miljoner yuan (5,2 milj sek) samt att utöva maktmissbruk. Länge var det oklart både när rättegången skulle hållas samt för vad han faktiskt var anklagad för. CPC var inte vana vid att hantera ett fall med en person med så mycket makt som Bo Xilai. Faktum är att Bo är den tredje medlemmen av politbyrån som på två årtionden hållits till rätta i Kina. Det har nu även uppdagats att ytterligare en anledning till att ett datum på Bos rättegång dröjde på grund av att Bo vägrade sammarbeta och att hans hälsa var dålig på grund av ständiga hungerstrejker i häktet. Han lär också ha vägrat raka sig som i en protest mot hans, enligt honom själv, orättvisa behandling.

Bos arrestering väckte starka reaktioner hos kineserna. Vänster-sidor på internet som Utopia, Red China och Maoflag fylldes med arga kommentarer. Kort därefter stängdes sidorna ned för ”underhåll”. Pro-Bo-mikrobloggar på Weibo censurerades (läs mer om censuren här). Liberala sidor var positiva och kritiserade Bo och sa att hans ledarstil och anhängare var farliga och bakåtsträvande. Från högern ropade de att Bos nedgång var ett steg i rätt riktning mot Kinas framtid. Precis innan rättegången arresterades människor som uttryckt tveksamhet till Bos faktiska skyldighet. Bland annat arresterades en radikal vänster-supporter, Song Yangbiao, som uppmanat till demonstration mot rättegången.

22 september 2013 dömdes Bo på alla punkter. Alla hans tillgångar togs ifrån honom och han blev skickad att spendera resten av sitt liv i ett specialfängelse för elitfångar.  Lustigt nog så är det samma fängelse som Bo Yibo, Bo Xilais pappa, en gång satt i under kulturrevolutionen.

Varför är fallet Bo intressant?

Vad är det då som gör Bo Xilai så speciellt i Kinas historia? Jag skulle vilja säga att det framför allt är fem olika anledningar som gör fallet Bo intressant.

  1. Fallet Bo räknas som den största politiska skandalen sedan incidenten vid Tiananmen 1989. Som jag skrev tidigare så är det tre politbyråmedlemmar som har förts inför rätten på 20 år, ingen med lika mycket makt som Bo. CPC ställdes inför ett problem som de inte visste hur det skulle lösa, vilket gjorde att de lämnade ett tomrum i sociala medier. Då inte CPC själva kommenterade fallet gjorde mikrobloggarna det, till dess att de arresterades. Det gick till och med så långt att det florerade rykten på internet om att det var en statskupp på gång. Tidigare har inte kineserna haft samma möjlighet att kommentera politiska event på internet. Kan detta vara en av anledningarna till att kinesiska regeringen i år har fokuserat på att ”städa upp” på de olika internetsidorna?
  2. CPCs tystnad gick inte enbart att se på de sociala medierna utan även inom partiet. Efter att fallet uppdagades utbröt ett oorganiserat kaos där makt byttes, positioner skiftades och interna konflikter inom CPC uppdagades. En enskild politiker och både hans och landets rättssystem diskuterades i öppna forum, vilket inte är vanligt inom den kinesiska politiken. Det var också via de sociala medierna och statligt ägda People’s Daily som partiet använde för att ena de olika sidorna. Efter rättegången publicerade de ett förstaside-uppslag med texten ”Correct decision”. Militären höll också utbildningar kort därefter där de uppmuntrade till lojalitet och enighet under CPCs ledarskap. Aldrig tidigare har vi haft så stor inblick i vad som faktiskt händer bakom gardinen – trots att informationen matats från de officiella källorna.
  3. Sociala medier har inte bara fått restriktioner utan även nya användningsområden. I samband med Bo Xilais rättegång rapporterade nämligen domstolen i Jinan om utvecklingen från sitt officiella Weibo-konto. En utveckling som nu ser ut att hålla i sig då närmare 1000 domstolar har registrerat konton hos Weibo. En domstol i Beijing gick till och med så långt att de höll frågestund över sitt konto om fallet Li Tianyi som MotKina tidigare har rapporterat om.
  4. Bo Xilais röda moral och Wen Jiabaos avfärdande att han inte vill gå tillbaka till det som var vid presskonferensen 2012 har väckt känsliga ideologiska motsättningar.
  5. Bo stod som frontfigur i ett av de största lägren när det kommer till hur kinas ekonomi skall utvecklas i och med hans arbete i som ledde fram till vad som nu kallas Chongqing-modellen. Kort sagt kan man säga att det finns två olika läger – det liberala och det folkliga, som ligger närmare den nya vänstern. Innan Bo avsattes som partichef debatterade han tillsammans med Wang Yang, liberal partichef i Guangdong, som tvärtemot från Bo ville ha ”en liten stat och ett stort samhälle” och ställde Guangdong-modellen mot Chongqing-modellen.

Vad händer nu?

Det är oklart var Bo befinner sig just nu – om han fortfarande sitter kvar i häktet i Jinan eller om han har landat i specialfängeslet Qincheng. Bo har överklagat sin dom, men vad detta innebär för framtiden vet vi inte säkert. Däremot, som MotKina rapporterat om tidigare, så har Bo svurit politisk comeback“I will wait quietly in the prison. My father was jailed many times. I will follow his footsteps.” De flesta analyser hävdar dock att det är mycket otroligt att Bo kommer att ”rentvås” och att kommer att få spendera lång tid i fängelset.

Sedan fallet uppdagades har Xi Jinping använt en hård retorik mot korruptionen, hårdare än någonsin tidigare. Det har dessutom dykt upp nya fall av korrupta politiker, exempelvis Zhou Yongkang och Jiang Jiemin som MotKina tidigare har rapporterat om. Kan den nya retoriken och det offentliga avståndstagandet vara ett pyttesteg mot något nytt?

Nu kommer, enligt de flesta politiska analyser som jag har läst, CPC att fokusera på att lägga hela härvan bakom sig och istället fokusera på partiets november-möte samtidigt som de börjar ta tag i de stora ekonomiska utmaningarna som Kina står inför. Det kommer nog därför aldrig bli helt klart vad det egentligen var som hände med Bo Xilai. Vad hade han egentligen för roll i Heywoods död? Om det skulle ha visat sig att Bo varit mer ansvarig vad som tidigare hävdats skulle detta kunna skada partiet och utländska investerares intresse att investera i Kina. Investeringar som alla parter anser vara nödvändiga för att Kina skall kunna nå sin fulla potential.

Frågan kvarstår om det kommer att bli någon förändring i Kina. En sak är helt klar i alla fall – det är en spännande tid att följa Kina just nu.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.