1
Skrivet den 18 maj, 2014 av Louise Granath i Nyheter
 
 

En död och 10 bortförda i attack på kinesiska arbetare av Boko Haram

Natten till lördag attackerade den terrorstämplade jihadistisk gruppen Boko Haram en fabriksanläggning med kinesiska arbetare i en stad  i norra Kamerun, alldeles på gränsen till Nigeria. Minst en av kineserna miste livet i attacken och 10 personer har förts bort. Vanligen skyddas kineserna av en elitenhet inom Kameruns armé men just denna natt var ett stort antal soldater inte på plats då de deltog i en militärparad. Den kinesiska ambassaden arbetar nu tillsammans med Kameruns regering för att försöka lokalisera de försvunna arbetarna och Lu Quinjiang, första rådgivare på ambassaden, vill nu att kinesiska arbetare i norra Kamerun ska få utökat skydd.

Under lördagen hölls ett krismöte om Boko Haram med flera västafrikanska och europeiska ledare i Paris. För ungefär en månad sedan förde Boko Haram bort över 200 nigerianska skolflickor, vilka man fortfarande inte vet vart de är.

Boko Haram (som ungefär betyder ” Västerländskutbilning är en synd”) är en islamistisk terrorgrupp med säte i Nigeria, de är extremt våldsbenägna och samarbetar med andra islamistiska terrorgrupper i Afrika samt al-Qaida. Enligt dem själva för de ett heligt krig mot västvärlden och korrupta afrikanska regeringar med målet är att införa Sharialagar i Afrika och på sikt resten av världen. Vad jag vet är terrormålen oftast riktad mot den egna befolkningen för att sprida skräck och mot västerlänningar. Vad jag vet är det här första större attacken som riktas mot öst.

Läs mer om attacken här:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/boko-haram-i-ny-attack-i-kamerun/
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.2373923-ledare-forklarar-krig-mot-boko-haram
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/05/17/boko-haram-dodar-en-kines-kidnappar-tio-andra
http://unt.se/omvarld/ledare-forklarar-krig-mot-boko-haram-3159299.aspx
http://www.cnn.com/2014/05/17/world/africa/cameroon-china-boko-haram/
http://www.bbc.com/news/world-africa-27451966
http://news.xinhuanet.com/english/africa/2014-05/18/c_133341555.htm
http://news.xinhuanet.com/english/video/2014-05/18/c_133341796.htm


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.