0
Skrivet den 27 mars, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Boktipset – MITT PEKING

Vi har tagit oss friheten att vid flera tillfällen tidigare recensera böcker skrivna av både utländska författare samt kineser om Kina. Idag har vi kommit över Jojje Olssons senaste bok: Mitt Peking från förlaget Karavan som är rykande färsk på hyllorna.

Det var en lång väntan innan mitt ex av Mitt Peking ramlade ner i brevlådan. Jag hade både pratat med Jojje om den innan och sedan läst utdrag på hans blogg och sett bilder. Förväntningarna var alltså något högre än vad som är standard när jag köper en bok.

Jojje Olsson har tidigare skrivit Förändringarnas Stad som vi skrivit om tidigare och även tipsat om. Han har bott i Kina i många år och arbetar som journalist. Ni hittar hans blogg på InBeijing.se där han skriver öppet och ärligt om utvecklingen i Kina och dess omnejd.

MittPeking-507x800Mitt Peking är en reseguide i Karavans serie. De har gjort flertalet böcker enligt samma princip: hitta guldkornen! Smultronställena! Se något annat än de vanliga sevärdigheterna. Och det är precis det Mitt Peking erbjuder.

Boken är uppdelad i kapitel utifrån en geografisk indelning av Peking. Varje kapitel inleds med en ”top 3” lista i området, följs sedan av en djupare dykning i allt annat som finns att göra och avslutas med ett förslag på hur du gör området på en dag på bäst sätt. Bäst av allt är de inzoomade kartorna som visar vart man ska även i djungeln av gator som Peking är. Tyvärr är det som vanligt i Peking – en karta är god på obestämd tid. Om 6 månader kan gator både försvunnit och tillkommit. Men det gäller ju alla Pekings kartor. Man får göra sitt bästa i sin orientering.

Jag är förtjust i formatet, det är lätt att arbeta sig igenom, vad ska jag se, vad ska jag äta, uppdelat på olika sidor etc – precis som en vanlig guidebok, men jag tycker Jojje Olsson har lyckats få känslan av Peking. Och den faktum att känslan av distrikten skiljer sig från varandra, från lunkande i Hutongerna innanför andra ringleden till ett högre tempo i Sanlitun. Och det är just det jag älskar med Peking, att alla sinneslägen finns i samma stad. Från pittoreskt och gammalt till pulserande och högljutt bara några kvarter bort. På något sätt upplever jag att Olsson lyckats förmedla detta. Dels genom bilderna  (det finns väldigt många fina bilder) men även genom tipsen.

Uppblandat med allt annat erbjuds även kuriosa och lite historik som ger en större inblick i området.

Till skillnad från någon annan guidebok till Peking så finns det inte så mycket fokus på Tiananmen, Förbjudna Staden eller muren. De nämns naturligtvis, men fokus ligger på att lära känna Peking inte bara avverka det. Istället nämns Gulou Dajie och smågatorna runtomkring, Dazhalan, Caochangdi och Beihai Park.

För en förstagångsbesökare kan boken nog upplevas som lite övermäktig. Jag har träffat flera som ”bara vill se det man måste se” och tro mig, att bara se ”det viktiga” kan ta en vecka så jag förstår att man inte hinner med allt. Men att slussas runt bland smågränder och mindre museum kanske inte är din grej. Att äta på bakgator kanske inte är din grej. Då förslår jag en annan guidebok eller Wiki Travel. Eller håll dig till Olssons ”top 3 lista” i början på varje kapitel.

Dessutom nämns som sagt Muren, Förbjudna Staden, Sommarpalatset etc bara lika mycket/litet som allt annat. Ska ens besök i Peking kretsa kring dessa så bör man komplettera med annat material som ger mer detaljer kring dessa specifikt.

Men vill du uppleva ett mer ”riktigt” Peking bortanför de stora massorna, guidade tåg av människor med kameror i högsta hugg eller det Peking som idag nästan är format för turister så är boken din vän.

Jag skulle till och med rekommendera den för någon som varit i Peking flera gånger men som känner att de faller tillbaka till att bara besöka Sanlitun igen. Eller till Businessresenären som vill insupa riktig kultur mellan mötena. Då finns allt här. Festa, ät och promenera i det vardagliga Peking. Det är mycket charmigare än de organiserade massorna på Tiananmen. Olsson håller dig i handen och med hans guidning runt i stan så vågar du snart ut på egna äventyr – ännu längre bort från turistmassorna.

Vi ska inte sticka under stolen att boken faller mig i smaken eftersom jag redan älskar Peking. Men boken tar upp allt det jag älskar med Peking, kulturen, smågatorna och känslan av ett gammalt Kina som byggs bort i allt större delar av staden. Men den det gamla Peking finns kvar och Olsson gör ett bra jobb för att hjälpa dig hitta dit.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.