0
Skrivet den 29 mars, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Bra mat mitt i smoggen

Det har snackats om smoggen i Kinas stora städer jag vet inte hur länge. Fick tips om mat som är extra bra om man befinner sig mitt i smoggen och vill hjälpa sin kropp att må lite bättre. Här kommer fem tips från den kinesiska medicinen.

tremella_fuciformis_011. Tremella fuciformis

Har faktiskt aldrig hört talas om detta tidigare, men kallas även snow fungus och är en slags gelésvamp. Köps torkad och så gör man te eller soppa på den. Den är utmärkt mot hosta, slem och irriterad strupe. Är dessutom kolesterolnedsättande och motverkar cancer. En ovanlig super-svamp med andra ord! Går att hitta på amazon.com och i mycket välsorterade asiatiska butiker.

2. Päron

Päron har visat sig vara bra för hosta och att lugna lungorna. Framförallt syftas det till kinesiska vinterpäron, men ett Conference kan ju aldrig sitta fel.

3. Mandel

Mandel har varit en antioxidantkälla hur länge som helst. Långt bak i Kinas historia har mandlar varit en källa till ett starkt hjärta och starka lungor. Dessutom är de nyttiga, med bra fetter och bygger upp immunförsvaret som annars kan få sig en törn i den dåliga luften.

4. Vit vattenkastanj

Om de kokas lätt och man inte får för sig att äta skalet är vattenkastanj lenande för halsen.

ingefära5. Mörka gröna grönsaker

Mörka grönsaker innehåller gott om klorofyll och karotener, som bygger upp försvar och lungornas förmåga att läka sig själva. Annars är det vanligt att man rekommenderar rökare att äta mycket grönt. Det är bara olyckligt att man tipsas om ”rekommendation för rökare” trots att man bara bor i Kina.

Passa på att kika på receptet på bok choy!

Dessutom kan vi tipsa om att införskaffa en bra luftrenare, dricka ordentligt med vatten och använda mask, om ni inte redan gör detta. Ingefära, grönt te och torkad citron är också bra tips om man vill få bukt med slemmet!


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.