0
Skrivet den 26 oktober, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Calculasian – den kinesiska a capellakören på internet

Idag vill jag introducera en kinesisk a capellakör på internet som jag kommit över. De heter Calculasian och består av 6 personer, varav alla utom Zhi Yaohe (sopranen) är bosatt i Kalifornien. De träffades när de var med i en kinesisk a capella-kör på Berkeley universitet där gruppen studerade, och har nu tagit samarbetet vidare till en alumnikör, Calculasian.


Ett arr som täcker kända låtar i Kina från 1960 till 2010. Värt att nämna som vi har skrivit om tidigare är nummer 3 Jasmineblomman/茉莉花 i America’s Got Talent, nummer 10 I’m Just a Little Bird/我是一隻小小鳥 i Duets och nummer 25 You Exist In My Song/我的歌聲里 av Wanting Qu

Som alumnigrupp har de sjungit tillsammans i ungefär ett år, och lade ut första klippet på Youtube i november 2013. Sedan dess har de trendat på Youkus och 56.coms startsida två gånger, blivit uppmärksammade av CTI-tv, en taiwanesisk nyhetskanal och Youtube-kanalen har i dagsläget ca 540,000 visningar, men Youku-kanalen har ca 5 miljoner visningar!

I ett Question & Answer-klipp på Youtube berättar Calculasian om sin skapandeprocess. I klippet berättar de hur de börjar med att välja vilken låt de skall sjunga, därefter sjunger en person in melodin i ett program och därefter jobbar de enskilt en i taget med att lägga stämma i förhållande till melodin. Hittills har de framför allt släppt kinesiska låtar, men släppte senast ”Do you want to be a snowman” från Disneys ”Frozen”.

Följ dem på FacebookInstagram, Weibo eller Twitter, är du i Kina kan du ladda ner deras låtar via Xiami.
Jag har förresten  skapat en Spotifylista, där jag skall uppdatera med musik av de artister jag skriver om.


Text och översättning

Text och översättning


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.