2
Skrivet den 25 februari, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Carl Bildt fortsätter sin resa genom Kina

Carl Bildt har under de senaste dagarna fortsatt sin resa genom Kina. Han kommer att befinna sig i landet fram till onsdag den 26:e då han från Beijing flyger vidare mot Tokyo.

bildt till Kina

Bildt anlände redan den 21:e och spenderade först 2 dagar i Shanghai där han deltog i Stockholm China Forum, och tog sedan snabbtåget till Qufu 2 dagar senare för att besöka Konfucius gravplats, klättra upp i ett av Kinas fem heliga berg – Taishan, möta lokala administrationen i Jinan, och besöka SKF:s anläggning, också i Jinan. Måndagen den 24:e uppdaterade Bildt via sin blogg att han satt på det ”förnämliga kinesiska snabbtåget på väg till Beijing och morgondagens mer politiska möten där.”

Den senaste uppdateringen gjordes för 3 timmar sedan i skrivandes stund där Bildt, via Twitter, uppdaterade om att han hade mött Kinas utrikesminister Wang Yi och att de hade haft ”a open, good and constructive meeting…. All issues on the table.”  Se bilder på Bildts engelska Twitter-konto

Under besöket har också Bildt i sin blogg gett ytterligare en inblick i vad som diskuterades under Stockholm China Forum. Bland annat stod växande spänningar mellan Kina och Japan på samtalslistan. Bildt ger följande kommentar i sin blogg ”Att inte minst premiärminister Abe i Japan gjort misstag i umgänget med landets historia är dessvärre ovedersägligt, men samtidigt är det svårt att undvika intrycket av att Kina medvetet överexploaterar detta för syften som kanske är mer inhemska. Det finns dock tydliga möjliga konflikter vad gäller främst öar i Östkinesiska Havet, och i ett läge där misstron är hög skall inte risken för missbedömningar i kritiska lägen underskattas. Amerikanska företrädare i våra diskussioner uttryckte sig med stor oro.

Även situationen på Korea-halvön var under diskussion under mötet. Bildt kommenterar i sin blogg En snabb regimkollaps på den koreanska halvön, och hur en sådan skulle hanteras, tillhör de frågor som det inte är utan svårigheter som man får kinesiska företrädare att börja diskutera.”

Bildt avslutar med kommentaren ”Men sammanfattningsvis var det ett mycket bra och givande möte. Om i alla fall det var alla de olika företrädarna från Kina, USA och olika EU-institutioner och länder överens om när vi skiljdes åt i går.”

Följ Carl Bildts resa i realtid via Bildts blogg, engelska Twitter-konto, svenska Twitter-konto och via svenska ambassadens Weibo-konto som Bildt har tagit över under besöket.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.