4
Skrivet den 12 november, 2013 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

CCTV huvudkvarter – en prisad vinnare!


I förra veckan blev det klart att det är den 234 meter och 44 våningar höga CCTV-byggnaden mitt i centrala Beijing som blir årets vinnare i kategorin ”Best Tall Building Worldwide” utnämnd av the Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) med motiveringen ”unusual take on skyscraper typology.”

CCTV

Unusual” är minst sagt ordet och många är det som tycker till om CCTV-byggnadens speciella design. Jag läste någonstans någonting som en av de ursprungliga arkitekterna sagt om arbetet – “I had the fantasy that the facade would disappear against the gray sky and you would be left with only the black grid. It comes across sometimes as big and sometimes as small, and from some angles it is strong and from others weak, It no longer portrays a single image.

Beijingborna då? De tycker minsann de med – de har till och med gett byggnaden ett eget smeknamn – 大裤衩 (dà kùchǎ) vilket kan översättas med ”stora boxershorts.
Ser du varför?

Läs artikeln i sin helhelt: http://www.ebeijing.gov.cn/BeijingInformation/BeijingNewsUpdate/t1330648.htm


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.