0
Skrivet den 23 juni, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Censur på konsol-spel i Kina lyft

Spelmarknaden har varit kontrollerad länge i Kina. Precis som mycket annat i form av internet och media, så går inte allt som vi tar för givet att få tag på hur som helst. Fram tills nu har importerade konsolspel officiellt varit olagliga.

Gamers vet att den kinesiska spelmarknaden är stor, många kineser har blivit väldigt duktiga och tävlar på proffsnivå i diverse olika spel, men det är enbart PC-spel som varit tillåtna. Men alla slags spel är alltså inte tillåtna och fram tills nu har man behövt vända sig till svarta marknaden för att få tag på dem.

Det har funnits olika restriktioner på spelandet och vid ett tillfälle i slutet på 2010-talet så diskuterades det till och med tidsbegränsningar på spelandet efter att en man dött efter att ha spelat non-stop i tre dygn och en man mördat en spelförsäljare. Bland andra incidenter.

Sedan 2004 har det varit bestämt att konsol-spel (online video games) inte fick importeras och spel i allmänthet fick inte säljas om de var kritiska till Kina eller landets säkerhet, om den läckte statshemligheter eller kunde skapa oro.

För ett halvår sedan blev det känt att restriktionerna skulle ändras. Och nu är det dags. Nu kommer spelexporten av konsoler och dess spel in i Kina, förutsatt att spelen följer dessa krav att inte innehålla:

  • Gambling-related content or game features
  • Anything that violates China’s constitution
  • Anything that threatens China’s national unity, sovereignty, or territorial integrity.
  • Anything that harms the nation’s reputation, security, or interests.
  • Anything that instigates racial/ethnic hatred, or harms ethnic traditions and cultures.
  • Anything that violates China’s policy on religion by promoting cults or superstitions.
  • Anything that promotes or incites obscenity, drug use, violence, or gambling.
  • Anything that harms public ethics or China’s culture and traditions.
  • Anything that insults, slanders, or violates the rights of others.
  • Other content that violates the law

Detta innebär att populära spel som Tomb Raider, Assassins Creed och GTA inte kommer få säljas.

Det här är en stor lättnad bland annat Nintendo som länge menat att fake-konsoler sålts i massiva mängder under deras namn i Kina. Nu kan de gå in på marknaden på riktigt.

Källa

Källa

Källa

 

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.