0
Skrivet den 15 maj, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Fan av tv-serien vänner? Missa inte Central Perk i Peking och Shanghai!


Det var 21 år sedan tv-serien Vänner började sändas på NBC. Vi vet vad som hände sedan. 236 avsnitt, 62 Emmy-nomineringar, barn, romanser, bröllop, separationer och tusentals tårar och lika mycket skratt. Många är vi som fortfarande hoppas på en reunion och vars hjärtan fastnade i bröstet när trailern för en påstådd Vänner-film gick viral tidigare i höstas. Ett rykte som gång på gång dementeras av både skådespelarna själva, så som av Warner Bros. Personligen tänker jag nog aldrig sluta att hoppas, men för er som inte kan vänta längre, finns substitut! Idag berättar vi om Du Xin, vars engelska namn är Gunther, som öppnat två caféer i Peking och Shanghai, som är exakta repliker av Central Perk.

Du Xin fick första kontakt med serien när han var hjärtekrossad efter att ha gjort slut med hans drömtjej. Serien bokstavligt talat förändrade hans liv. Han sade upp sig på jobbet, som han hatade (likt Chandler) och beslöt sig för att dedikera hela sitt liv åt serien som gett honom så mycket. Han öppnade det första caféet i Peking 2009. Det tog nio månader att färdigställa. En soffa specialbeställdes för att se ut exakt som soffan i Central Perk. Framför står en tv som visar Vänner-avsnitt nonstop. Riktig rekvisita köptes in för att visas upp för display och menyn utformades efter alla de rätter som nämns i showen (med hänvisning till vilket avsnitt det nämns i). Ett hörn av caféet är inrett som att det ser ut som Joeys och Chandlers vardagsrum.

Caféets manager Rachel, Huahua Xue, menar att intresset för serien och kulten kring serien bara växer. I ett reportage av NRP berättar de intervjuade om att serien för dem utmanar kulturella värden så som sexuell frihet, självständighet och de många krav som åligger unga människor i Kina idag när det kommer till att skaffa sig en bra utbildning, lyckas och tjäna pengar. För Du Xin, Gunther, handlar det bara om kärlek. ”These six people spent ten years to teach you how to love. It’s lucky for my generation. I want to pass this kind of luck to the next generation.” Han började med att döpa sin son till Joey, som bara några år gammal redan kan dra till med ett ”How are  you doing?”.


Peking – ta metron till Jintaixizhao (金台夕照站) på linje 10. Gå via utgång A, förbi Beijing Grand Millenium hotel mot Jintong East road. Fortsätt norrut åt Jinghua North och leta efter en stor byggnad till höger där det står 朝外SOHO (Chawai). Caféet ligger på 6:e våningen.

Shanghai – närmaste metro är Hailun Road (海伦路站) utgång 2, caféet ligger på Harbin road (哈尔滨路) nummer 160.

Läs vidare:
The One Where A Man Modeled His Entire Life After Friends (Kiefer, E, Refinery29, 2015-05-11)
’Friends’ Will Be There For You At Beijing’s Central Perk (Lim, L, NPR, 2013-01-23)
The Chinese Central Perk cafe where everyone’s obsessed with Friends (Duncan, M, The Telegraph, 2014-09-22)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.